„Организирането на фермерски пазари в повече населени места е една от възможностите за справяне със спекулата при храните. От една страна хората ще могат да купуват продукти на производствени или близки до тях цени. От друга – местните земеделски стопани ще бъдат стимулирани да продават директно продукцията си“. Това коментира днес водачът на листата на ГЕРБ-СДС за област Добрич Деница Сачева при посещението си на традиционния пазар на добруджанските фермери, който се провежда всеки четвъртък.

В предизборната програма на коалицията са залегнали мерки за подкрепа на пряката търговия, включително онлайн, в секторите „Мляко и млечни продукти“, „Месо“, „Плодове и зеленчуци“, „Биологично производство“ и „Пчелен мед и пчелни продукти“. Ще се подпомагат още местните пазари и късите вериги за доставка. На европейско равнище ГЕРБ-СДС ще настоява за нормализиране на стокообмена в Източна Европа чрез осигуряване на транзитни транспортни коридори към трети страни за произведената в Украйна селскостопанска продукция. „Смятаме, че по този начин ще дадем глътка въздух на българските производители, които освен с високите цени на електричеството, торовете и т.н., трябва да се борят и с нелоялна конкуренция“, посочи Сачева.

Тя обясни, че ще бъдат предложени редица мерки за подкрепа на земеделците като увеличаване на европейските директни плащания до 230,86 евро на хектар средно теоретично плащане. „Намеренията ни са да улесним стартирането на собствен бизнес в селските райони и да инвестираме в иновативни за стопанствата производствени и цифрови технологии, ВЕИ и автоматизиране на процесите“, добави водачът на листата в Добрич. В програмата е залегнало още намаляване на административната тежест за земеделците, както и  преструктуриране на държавните помощи и обособяване на отделен бюджет за подкрепа на биологичните и екологосъобразните практики.

Офис на ГЕРБ в Добрич

Купуването и продаването на гласове е престъпление