У НАС – НАКРАТКО

0
1369

У НАС

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ на България Бойко Борисов проведе телефонен разговор с либийския си колега Файез Сарадж. Двамата обсъдиха казуса със задържания в България кораб “Бадр”. Ф. Сарадж  благодари на Б. Борисов и на българското правителство за тяхната навременна намеса и демонстрираното желание казусът да приключи с положителен за двете страни край.  Пред българския премиер Ф. Сарадж подчерта, че благоприятният развой на събитията ще даде много силен знак за бъдещото сътрудничество между България и Либия. Премиерът на Либия прие поканата на Б. Борисов да посети България в най-скоро време.

ОМБУДСМАНЪТ Мая Манолова изпрати вчера препоръка до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков за помощите на хората с увреждания. Според Манолова е невъзможно да бъде извършена промяна в политиките за хората с увреждания, без да се поставят на първо място потребностите им и без осигуряване на адекватна и коректна информация за техните права.

БРИТАНСКАТА IT КОМПАНИЯ започва проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за покупка на билети онлайн за тях, съобщи министерството на икономиката. Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв., а страната ни е избрана за базиране на целия проект и неговото управление, като той ще обхване няколко държави в региона, a екипът му ще е базиран във Варна.

ЗАКОНОПРОЕКТЪТ на социалистите за борба срещу двойните стандарти при храните предизвика спорове в пленарната зала вчера. Мнозинството в Народното събрание отхвърли законопроекта, БСП ги обвини, че подкрепят нелоялните практики, а ГЕРБ, че законопроектът се прави само с цел популизъм. Промените в Закона за храните предвиждаха за всички продукти, които са на българския пазар и са произведени извън страната,  да се изисква сертификат за съответствие, който да показва, че се спазват изискванията за еднакво качество и еднакво влагани суровини във всеки един от продуктите, който присъства на българския пазар. Законодателната инициатива беше подкрепена само от ДПС.