У НАС /НАКРАТКО/

0
918

 

Арестуваният в четвъртък следобед полицай от Четвърто РПУ в София Светослав Иванов е продавал таблетки амфетамин и хапчета екстази за наркоорганизацията на Радо Темерута. За 50-те таблетки синтетичен наркотик ченгето Светослав Иванов прибрал 750 лева. Бележките, които си е водил задържания полицай, сочат, че той не е продавал наркотици на дребно, а на едро – минимум по 50 таблетки екстази или амфетамин. Същевременно се появи информация, че още през месец май 2018 г. полицаят е бил набелязан от „Вътрешна сигурност“ заради засечени негови контакти с ботевградския гангстер Марио Панчев – Големия.

МЕДИЦИ ОТ БОЛНИЦАТА във Видин подадоха колективна оставка. След месеци на финансови проблеми и протести 109 медицински сестри, рентгенолози и лаборанти обявиха, че напускат. Към тях се присъединяват и шестима лекари, включително двама завеждащи отделение. Основният аргумент на напускащите е унизително заплащане и недостиг на кадри. Според тях решенията на проблема са изчерпани след срещите между ръководството на болницата и здравния министър преди дни.

СПОРЕД 52% ОТ БЪЛГАРИТЕ демокрацията може да има недостатъци, но е най-добрата форма на управление. За сравнение 76% от хората по света подкрепят това твърдение. Така в България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро положително, но в по-ниска степен спрямо света. Това показват данните от две вълни на изследване, проведени от световната асоциация „Галъп интернешънъл“ в повече от 60 държави и сред повече от 60 хиляди души.

БИВШИЯТ ШЕФ НА СТОЛИЧНАТА „Топлофикация“ Валентин Димитров беше оправдан за длъжностно присвояване на 4,5 млн. лева от дружеството. Това стана след 13 години разследване и съдебен процес в Софийския градски съд. Според прокуратурата той е присвоил милионите от „Топлофикация“ като ги е превеждал на фирма „Шибър“ в нарушение на Закона за обществените поръчки – чрез ненужни поръчки на завишени цени. Градският съд оправда и собственичката на фирмата Мая Стоилова.

НОВ КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР бе открит в Пампорово. С церемония курортът започна вчера летния сезон, като лифтовете возеха безплатно всички гости на откриването.
Центърът е най-модерният в Пампоров. Изграждането му струва близо 4 млн. лева. Разположен е на две нива, на площ 2700 кв. м, има пет зали с общ капацитет 1200 души,  оборудван е с най-съвременната техника и апаратура за подобни комплекси. Подходящ е за организиране и домакинство на широка гама от събития – конференции, симпозиуми, конгреси, семинари, тиймбилдинг, кинопрожекции, сватби и коктейли, изложения и др.