Астрофизици от проекта Telescope Array са открили рядка свръхвисокоенергийна частица, пристигнала извън Млечния път, представиха резултатите от изследването в списание Science.

Университетът на Юта също съобщи това. Изследователите го нарекоха частицата Аматерасу на името на богинята Слънце от японската митология.

Енергията на тази субатомна частица (2,4 x 10²º eV) е еквивалентна на падане на тухла върху пръстите на краката ви от височината на кръста, се казва в доклада на учените.

Същата свръхмощна частица е била наблюдавана само веднъж преди това – през 1991 г. Тя получи името Oh-My-God („О, Боже мой“). Откритието шокира астрофизиците, защото нищо в нашата галактика не е в състояние да го произведе и енергията му е по-голяма от теоретично допустимата за космическите лъчи, пътуващи към Земята от други галактики. „Най-просто казано, частицата не би трябвало да съществува“, обясниха от университета в Юта.

Един от авторите на изследването Джон Матюс обясни, че ако протегнете ръка, всяка секунда през дланта ви ще преминава по един космически лъч, но те са с ниска енергия.

Високоенергийните лъчи могат да падат, ако следвате тази метафора, един на квадратен километър веднъж на всеки век, обясни ученият.

Изследователите се затрудняват да обяснят откъде идват толкова мощни лъчи.

Те се оказаха “някак случайни” – ако проследите траекториите им, се оказва, че няма нищо с достатъчно висока енергия, за да произведе такива частици, каза Матюс. Ако вземете новооткрита частица и „О, Боже мой“, каза той, се оказва, че те са се появили от нищото.

„В случая с частицата „О, Боже мой“ и тази нова частица, вие я проследявате обратно до източника и няма нищо с достатъчно висока енергия, за да я произведе. Това е мистерията – какво, по дяволите, става?“ попита той.

Професор Джон Белц, съавтор на изследването, каза, че тези частици пристигат от привидно напълно различни места в небето; малко вероятно е да имат един единствен източник.

„Това може да са дефекти в структурата на пространство-времето, сблъскващи се космически струни. Като цяло просто назовавам безумните идеи, които идват на хората, защото няма общоприето обяснение“, каза астрофизикът.

Международният екип, направил откритието, включваше руски физик – служител на Института за ядрени изследвания на Руската академия на науките (ИЯИ РАН), кандидат на физико-математическите науки Михаил Кузнецов.

Той обясни пред RTVI, че уникалността на една частица се крие в посоката на нейното пристигане. „Взехме карта на галактиките в местната Вселена, в сфера с радиус от около 750 милиона светлинни години, и разгледахме кои галактики лежат в посоката, от която идва тази частица. И видяхме, че няма нищо в тази посока – така наречената локална празнота”, каза ученият.

справка

Космическите лъчи са заредени частици, „ехо от бурни небесни събития, които разделят материята на субатомни структури и я пренасят през Вселената почти със скоростта на светлината“.

Точният произход на високоенергийните частици все още не е ясен. Предполага се, че те могат да бъдат свързани с изблици на гама лъчи, изхвърляне на свръхмасивни черни дупки в центровете на галактиките и други причини.

https://rusvesna.su