УЧЕНИЦИ ПРЕДСТАВИХА СИМУЛАТИВЕН СЪДЕБЕН ПРОЦЕС В РАЙОНЕН СЪД – ДОБРИЧ

0
336

В Районен съд – Добрич бе представен симулативен съдебен процес по сюжета на приказката „Патаран и Цървулан“, подготвен от възпитаници на Средно училище „Любен Каравелов“. „Съдебният състав“ призна подсъдимия Хитър Петър за виновен по повдигнатото му обвинение за кражба и му наложи условно наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 месеца с 3-годишен изпитателен срок.

Ученическият съдебен състав намери за доказано, че Хитър Петър е откраднал патица от къщата на мъж и жена. Семейството му предложило да пренощува у тях, тъй като имал нужда от подслон. На сутринта, след заминаването на подсъдимия, стопанката на дома установила, че липсва патицата, която тя била сготвила предния ден, но скрила с намерението да я изядат двамата с мъжа й, след като гостът си тръгне. При проведено разследване било установено, че гостът е намерил патицата, изял половината, а другата половината взел със себе си. В мотивите към осъдителната присъда е посочено, че Хитър Петър е взел патицата без съгласието на стопанката, като по този начин е извършил кражба.

Учениците решиха, че подсъдимият трябва да плати на пострадалата стопанка сумата от 40лв., представляваща стойността на сготвената патица, и 100 лв. обезщетение за претърпяното от жената безпокойство.

Подготовката и представянето на симулативния процес е част от обучението, организирано от Районния съд, за ученици от пети до седми клас в СУ„Любен Каравелов“, които са включени в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. В рамките на програмата децата вече се запознаха с работата на магистратите, с дейността на отделните звена на съдебната администрация, участваха в конкурс за рисунка на тема „Правосъдие“, присъстваха на лекция за Българската конституция. С подготовката на симулативния процес приключиха техните занимания по програмата.

В тазгодишното издание на образователната програма са обхванати и ученици от  десетите и единадесетите класове на СУ„Любен Каравелов“ и Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Г. Павлов“. С гимназистите се срещат съдии от Районния съд, които ги запознават със структурата на съдебната система, функциите на съдебната власт, съдебните процедури с участието на деца, домашното насилие над малолетни и непълнолетни, хулиганските прояви на непълнолетни и др. Обучението за гимназистите също ще завърши с представяне на симулативен съдебен процес, но по действителен съдебен казус.