УЧЕНИЦИ ОТ ДОБРИЧ ГОСТУВАХА В ОКРЪЖНИЯ СЪД

0
352

 

Правната уредба на договорите бе темата на урок, организиран от Окръжния съд в Добрич за десетокласници от Финансово-стопанска гимназия “Васил Левски“. С учениците се срещна зам.-председателят на съда и ръководител на Търговското отделение съдия Теменуга Стоева. В разговор с гимназистите тя разясни кои са основните видове договори и какви са последиците при несвоевременно и неточно изпълнение на договореното между страните. С конкретни примери лекторът обясни кога се приема, че даден договор противоречи на закона и добрите нрави и посъветва учениците винаги преди сключване на договор да се запознават детайлно с неговите клаузи.

Целият ни живот е съпроводен от сключване и изпълнение на договори, без дори да си даваме сметка за това. Сключваме договор при покупка на жилище, земя, лек автомобил и дори когато купуваме книга, кафе или хляб в магазина, посочи съдия Стоева. „Всъщност правния ред в обществото ни се основава на т.нар. обществен договор, по силата на който всички приемаме да спазваме определени правила и норми на поведение, а държавата се задължава да гарантира правото ни на живот, неприкосновеност на личността, правото ни на образование и здравеопазване и ред други права, от които зависи ежедневието ни“, каза още съдия Стоева.

Срещата с ученици бе организирана в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в която Окръжният съд участва за поредна година.

При първото си посещение в съдебна институция младежите научиха още какви дела се гледат в Окръжния съд, каква е ролята на различните участници в съдебния процес, как съдът преценява дали свидетелите лъжат и как се поддържа редът в съдебната зала. В края на срещата гостите получиха възможност да разиграят импровизиран съдебен процес.

 

Снимка: https://darik.bg/