УЧЕНИЦИТЕ ПРЕМИНАВАТ НА ЕЛЕКТРОННО ОБУЧЕНИЕ

0
827

 

От вторник учениците в Добрич преминават на електронно обучение. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата в страната  са забранени до 29-ти март. За да се компенсират вече пропуснатите часове и да не губят учениците още повече от материала, от образователното министерство въвеждат електронно обучение.

В момента всеки учител проучва с какви дигитални възможности разполагат учениците – компютри, смартфони, интернет. В зависимост от възрастовата група на децата, ще се преценява с коя платформа да се работи.

Според просветния министър Кирил Вълчев, по време на електронното обучение няма да се следва учебния план и заниманията да приличат на традиционни учебни часове. То ще помогне да се компенсира пропуснатите занятия за упражнение. „Говорим за обучение в дигитална среда, което в началния период ще е за самоподготовка, затвърждаване на материала, упражнения, с цел да нямаме загуба през това време”, заяви министър Вълчев. Той уточни, че по различни данни 97-98% от децата имат възможност за електронно обучение. „Ще има ученици, които нямат възможност да достъп до интернет. Следващите дни ще работим по покриването на тези бели петна” – увери Вълчев. За да не изостават с учебния материал, за тези 2-3% могат да се възлагат задачи по хартиените варианти на помагалата. В обособените квартали пък медиаторите дават задачи за самоподготовка на децата. „Говорим за малък брой ученици. В някои населени места или обособени квартали ще имаме по-малък процент, но работим за варианти и тези ученици да работят през това време” – допълни Вълчев.

Времето, в което школата останат празни, може да се използва и за нови знания. Това може да се случи чрез възлагането на проекти за следващите теми, които предстои да бъдат взети, или чрез виртуални уроци. „Голяма част от платформите имат възможност за дигитални уроци. Там, където учителите са подготвени, предвиждаме да стартираме и обучение във виртуални класни стаи” – каза още просветният министър и уточни, че това не е задължително да се случи в понеделник. От МОН подготвят и механизъм за взаимопомощ между всички 65 000 учители и 700 000 ученици.

Вълчев уточни, че е прекалено рано да се каже дали учебната година ще бъде удължена. Той посочи, че учебната програма може да се преструктурира, като електронното обучение щяло да коментира част от дните. „Ще направим проучване кое училище докъде е стигнало. Материалът за изпитите лесно може да бъде намален”, обясни министърът за предстоящите изпити в 4-ти, 7-ми, 10-ти и 12-и клас. Просветният министър подчерта, че при по-малките учениците – начален и прогимназиален етап, е важно всеки учител да създаде групи за комуникация с родителите чрез електронните дневници или социалните мрежи. НДТ