УТИ БЪЧВАРОВ И ЕКИП СВАРИХА ОКОЛО 2500 ПОРЦИИ ОТ 100 КИЛОГРАМА ДОБРУДЖАНСКИ БОБ В МЕДЕН КАЗАН, ТЕЖАЩ БЛИЗО 1 ТОН

0
656
  • Хиляди дойдоха на Фестивала на хляба и Изложението на занаяти в  Добрич 
  • Ученици и пенсионери приготвиха тестени изделия, пяха и играха

Хиляди добричлии и гости дойдоха на 24 септември, в неделя, на Фестивала на хляба и на „Изложение на занаятите, характерни за региона”. Те бяха организирани ден преди празника на Добрич от Регионалната занаятчийска камара, от Сдружението на майсторите, упражняващи традиционни и художествени занаяти в ЕК „Стария Добрич”, и от община Добрич.

Учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Добрич и пенсионерски клубове показаха приемственост в традицията по замесване, оформяне, украсяване и изпичане на хляб, обредни и  други тестени изделия. Деца участваха в творчески работилници по рисуване, оцветяване и изработване на различни произведения, включително от глина и други натурални продукти. Майстори на народни и художествени занаяти представиха свои умения и творби от дърво, метал, кожа, хартия, платове и плетива. Имаше и уханни свещи с естествени аромати. Желаещи се снимаха като селянки на фона на мотиви от картини със слънчогледи на големия художник Владимир Димитров-Майстора.

И тази година хитът за добруджанци и техните гости в центъра на Добрич бе бобената гозба, сварена от кулинарния спец Ути Бъчваров и неговия екип. Меденият казан за увирането на 100 кила местен боб тежи близо един тон. Към обяд бяха раздадени около 2500 порции, чието ухание се носеше надалече от огромния казан. Имаше за всички желаещи да опитат от местния боб и кулинарното умение, даже и остана за граждани от социалния патронаж.

Гостуващият готвач Ути Бъчваров успя да се снима с всички, особено с деца, майки, баби, дядовци и ценители на вкусни ястия. Част от тях опитаха още веднъж от бобената му гозба, увряла чудесно под вещото му око, осолена диетично и с много подправки.

След кулинарното шоу започнаха народни песни и танци, събрали заедно хиляди добруджанци и гости на площад, пълен с непреходни традиции, творчество, фолклор, ястия и всички те – под празничната сила на хляба и занаятите в златна Добруджа.

Текст и снимки: Румен Николаев