Унищожена е единствената гнездова колония на големи корморани по Северното Черноморие

0
1070

При мониторинг на водолюбиви птици в района на Дуранкулашкото езеро на 06.05.2020 г. екип на БДЗП установи, че гнездовата колония на големите корморани е напълно унищожена, съобщават от дружеството. Всички дървета, където гнездяха кормораните са изсечени и подготвени за извозване. Според местни хора сечта е извършена в първата половина на месец април – в разгара на гнездовия сезон на този вид. Ситуацията наистина е трагична, тъй като още в началото на март, колонията беше заета от 180 двойки големи корморани! Месец по-късно при отрязването на дърветата с гнездата са били унищожени стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и вече излюпени малки. А видът е предмет на опазване в Дуранкулашкото езеро.

Територията, където беше колонията се намира  до самия бряг на водоема и към нея има сериозни апетити за урбанизиране. Изсичането на гората на практика е разчистване на терена за едно бъдещо усвояване, твърдят природозащитниците.

От дружеството за защита на птиците  са сезирали  компетентните институции. “Надяваме се да се установят извършителите и те да бъдат наказани. Но дори и това да стане – дърветата и колонията вече гиняма”, добавят от БДЗП.