УКРЕПВАТ СВЛАЧИЩАТА И ПО СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

0
424

Общо 19,5 млн. лв. са предвидени за геозащитни мерки и дейности в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2022 година. От тях 17 млн. лв. са за извършване на геозащитни мерки и дейности за ограничаване на свлачищата, абразионните процеси по Черноморското крайбрежие и ерозионните процеси по Дунавското крайбрежие. 2,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в превантивна дейност – регистриране, мониторинг и проучвателни работи, съобщиха от регионалното министерство.

Според данните от Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г , най-невралгичните райони са по западната част на Дунавското крайбрежие, Северното Черноморие в района от Варна до Каварна, Източните Родопи и някои котловини в Западна България.

Финансирането за геозащитни мерки за 2022 г. ще се разпредели за проекто-проучвателни работи и за извършване на строителни и монтажни работи. В първата част са свлачището „Албена“ в община Балчик; общата брегоукрепителна схема в района на морския залив Ахелой в община Поморие; проектът за изменение на кадастралната карта за отразяване на дамба „Албена-Балчик“ в участъка от курортен комплекс „Албена“ до „Момчилово дере“ в община Балчик. Ще бъде актуализиран инвестиционният проект за района спирка „Фара“ в община Аксаково. Чрез подпомагане на община Смолян ще бъде извършено прединвестиционно проучване на свлачище „Смолянски езера“.

Приключило е прединвестиционното проучване за свлачище в „Албена“, извършено е проектиране на укрепването на свлачища и брегоукрепване в Бяла, както и геодезическо заснемане, паспортизация и оценка на състоянието на брегоукрепителната дамба от КК „Албена“ до Балчик в участъка от КК „Албена“ до Момчилово дере.