Удължават извънредната епидемиологична обстановка в страната?

0
764

Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев ще поиска удължаване на извънредната епидемиологична обстановка.

Тя ни е необходима, защото с нея по-лесно се решават някои мерки, обясни Кунчев.

Очаква се главният инспектор да поиска това от Министерски съвет в понеделник.

Припомняме ви, че преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че извънредната епидемиологична обстановка ще падне на 14 юни.

Причината да се говори за удължаване е ситуация в Доспат, Сърница и Сливен, където се появяват нови огнища, основно в болници и предприятия.

Ако това стане, здравният министър ще продължи да има абсолютната власт да налага каквито мерки поиска в опит да се спре разпространението на COVID-19.

Очаква се да се поиска  и удължаване на задължителната карантина за влизащите от определени страни у нас след 15 юни. Сред тях са Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Доц. д-р Кунчев обясни, че на кметовете на Доспат и Сърница са осигурени всички нужни средства за дезинфекция. По думите му, мерките са взети и вече ще има само нови отделни случаи, предимно в семействата.

На въпрос как е тръгнала заразата, той отговори: “Не знаем. Някак!”

Според него не Рамазан Байрам е причина за появата на бума на заразени с COVID-19.

На извънреден брифинг стана ясно, че от вчера са взети нови 102 проби на работещи във фабриката в Доспат и на техни контактни лица. Очаква се най-рано утре да има резултати.

Очаква се фабриката за играчки за шоколадови яйца да остане затворена за 14 дни. Предполага се днес или утре, че заповедта за това ще бъде връчена.

При проверка е установено, че всички условия за работа в цеха са осигурени и няма никакви забележки.

https://novini.bg