• Половинката му обещала 20 000 евро на извършителя, задържаха и двамата под стража 

45-годишният немски турист Александър Шмид, който на 8 юли бе открит удушен край Златни пясъци, е жертва на поръчково убийство. Това стана ясно при разглеждането на мерките за неотклонение на двамата арестувани за зверството. 43-годишната половинка на германеца Агнес Теван е подведена под наказателна отговорност като подбудител, а 33-годишният Станимир Радославов от Генерал Тошево – като изпълнител на предумишленото убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. По искане на обвинението Варненският окръжен съд остави двамата зад решетките.

В залата стана ясно, че те са се познавали и заедно с жертвата са били предната вечер на заведение в Генерал Тошево. В Германия Станимир работел като автомонтьор, а счетоводителката и преводачка от руски Агнес била негов клиент. Според прокуратурата тя му обещала 20 000 евро, за да я отърве от Александър, с когото отседнала в хотел “Атлас” на Златни пясъци. След ареста на българина у него били намерени над 10 000 евро. Родената в Баку германка обясни, че парите били за части и ремонт на автомобила й “Мерцедес”, с който катастрофирала. Станимир я убедил, че у нас услугата ще струва по-евтино. “Нямам нищо общо с този смъртен случай”, каза пред съда чужденката, докато съучастникът й запази мълчание.

Двамата са дали показания при беседа с разследващи полицаи, които защитата оспори като незаконосъобразни. От прокуратурата посочиха, че имат и други веществени доказателства, записи от видеокамери край хотела и КПП-то в курорта, както и показания на таксиметрови шофьори, превозили компанията във фаталната нощ.

Съдът прецени, че има риск Станимир да се укрие, защото макар и адресно регистриран в Генерал Тошево, живее през повечето време в Германия и е осъждан в миналото. В ареста остава и Агнес, тъй като няма адрес и средства за наем, докато трае производството. Определенията могат да се обжалват в 3-дневен срок пред Варненския апелативен съд. https://trud.bg