Удостоени със званието “Почетен гражданин на Добрич” за 2023 година са Константина Петкова и Тодор Балев

0
248

Удостоени със званието „Почетен гражданин на Добрич“ за 2023 г са художникът Тодор Балев и маестра Константина Петкова. Това решиха чрез тайно гласуване на редовно заседание общинските съветници на Добрич.

Номинацията на Константина Петкова подкрепиха 21 съветници , трима бяха „против“, а 4-ма гласуваха „въздържал се“. В подкрепа на номинацията на Тодор Балев гласуваха 22-ма съветници, а трима – „въздържал се“.

Припомняме, че оперната певица Маестра Константина Петкова бе предложена за почетното звание от инициативен граждански комитет с подкрепата на Фондация „Вигория“, а художникът Тодор Балев от Недко Недков – директор на Художествената галерия – Добрич, неговия екип и д-р Артюн Еринозов – директор на секретариата на Областния съвет на Българския Червен Кръст – Добрич.

Константина Петкова е оперна певица, режисьор и педагог. Носител е на Почетна грамота „За принос в духовното развитие на град Добрич (2003). Номинирана е за най-високото отличие на Министерство на културата – „Златен век“. носител е на Почетна грамота „Съвременен будител“ (2014). Удостоена е с награда „Златна лира“ от съюза на българските музикални и танцови дейци и с Почетен плакет „Златна детелина“, 2020 в област „Култура“.

Тодор Балев е художник. Носител е на орден „Кирил и Методий – II ст.“ Награждаван е от Община град Добрич през 2001 г., 2004 г., 2006 г. През 2005 г. е вписан в Почетната книга на Общината за изявена педагогическа и творческа дейност в областта на изобразителното изкуство. Награда за принос в културата и науката на Община град Добрич – индивидуален приз „Добрич“.

На 25 септември в обновената концертна зала „Добрич“ ще се състои церемонията по награждаването.