Увеличават парите за клиничните пътеки и цените на медицинските дейности

0
926

Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 20 лв., с тях се покриват евентуалните тестове на съмнителни за коронавирус. Увеличението е 10%, то ще бъде устойчиво и ще остане и през 2021 г.

Това обявиха на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и ръководителите на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. Темата беше подписването на анекси към националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022 г. и националния рамков договор за дентални дейности 2020-2022 г.

Средно с 10% е увеличението на дейностите. В специализираната извънболнична помощ се увеличават цените и обемите на прегледи приблизително с 10%. Това касае над 6000 практики и е от 1 август до 31 декември.

В денталната помощ ще има покачване с приблизително около 10%. Целта е да се увеличат средномесечните плащания на извършващите дентална дейност. Увеличава се стойността на заплащането на рецепта при 100% от НЗОК с 10%. При денталната помощ промените влизат в сила от 1 септември. Целта на това е да се увеличат услугите за пациентите. Това ще доведе до повишаване на качествата на предлаганите услуги. Ще бъдат отпуснати до 126 млн.лв., за да се покрият всички договорености.