Всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент от догодина, а хората с най-ниски пенсии да получават ваучери за храна. Това е една от идеите, които обсъжда социалното министерство, каза министър Деница Сачева в Добрич. Тя проследи раздаването на хранителни пакети на най-бедните в пункта на БЧК в града. Все още не е ясен размерът на парите за храна, но е вероятно да не надхвърля 120 лева месечно.

От 2021 година, по Оперативна програма „Храни“, освен продукти за социално слаби ще има и пакети за новородени и за деца. „Настоящата програма е в размер на 15,7 милиона лева, като ще се раздадат храни на почти половин милион семейства. За следващия 7-годишен период има 504 милиона лева за седем години, те ще стигнат за 600 000 лица и семейства.

В Добрич министър Сачева посети част от хората, които получават най-необходимите за всяко домакинство хранителни продукти. По думите й, в областта ще бъдат обхванати над 8000 души, като те ще получат общо 129 тона храна.

„За първи път семействата с по трима и повече членове ще бъдат подкрепени с по 2 пакета“, добави тя.

Новото за следващата година е, че ще има пакети за новородени деца, които ще съдържат памперси, храни и най-необходимото за най-уязвимите семейства, които нямат възможност да покрият тези разходи.

„Ще има и детски пакети с детска кухня, така че децата да могат да получат реална подкрепа от държавата през ОП „Храни“, посочи министърът и допълни, че партньор на кампанията е БЧК, но храната се осигурява по програмата от МТСП.

50-те лева остават до края на месец март, а това, което социалното министерство е предложило, е 300 лева минимална пенсия, 1440 лева максимална. По този начин ще се запази съотношението между най-ниската и най-високата пенсия. Размерът на минималната пенсия в момента е 250 лева, спрямо 1200 лева. Съотношението от 4,8 % ще се запази и през следващата година. Максималният осигурителен доход от 3000 лева покрива тази максимална пенсия от 1440 лева.

„Имаме и други предложения, като едното е от последните няколко дни. То е свързано с това пенсиите да се увеличат с еднакъв процент, а на тези, които са с най-ниски пенсии – до 369 лева, говорим за около 340 000 души, да се раздадат ваучери за храна. НДТ