Белград, 22 юни /БТА/
В Сърбия вчера се състояха парламентарни, областни и местни избори. Според предварителните резултати Сръбската прогресивна партия убедително печели изборите за парламент с 63,4 процента, следвана от Социалистическата партия на Сърбия с 10,3 процента и Александър Шапич с 3,9 процента, докато всички останали се борят да преминат прага, пише вестник “Блиц”.
Според предварителните информации най-големи шансове за това има ПОКС /Движение за Кралство Сърбия/, която е най-голямата изненада на вчерашните избори и се намира на ръба на изборния праг със спечелените 2,8 процента, пише “Блиц”. Изданието отбелязва, че това е най-убедителната победа на Сръбската прогресивна партия досега със спечелени 75 процента от мандатите и 2 милиона гласове.
Лидерът на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич заяви, че неговата партия е спечелила на изборите около 2 милиона гласа от 3,3 милиона участвали.
Получихме огромно доверие от народа, най-голямото когато и да било в Сърбия, в условия, в които малцина вярваха в това, заяви лидерът на Сръбската прогресивна партия след оповестяването на първите резултати, пише вестник “Политика”. Вучич каза, че партията е получила и голямо предупреждение от народа, че трябва да бъде още по-отговорна, сериозна и усърдна.
Гражданите на Сърбия избраха своето бъдеще, а за това бъдеще ще трябва много да работим и да се борим, изтъкна лидерът на листата “Александър Вучич – За нашите деца”. Обръщайки се към журналисти в своя изборен щаб, Вучич каза, че предстоящата седмица ще бъде много тежка. “Още утре (днес, бел.ред.) пристига Мирослав Лайчак и няма да имам възможност за усмивки и радост. Вдругиден сутринта пътувам за Москва, след това не знам дали ще пътувам за Брюксел или за Вашингтон, а после за Словения”, каза Вучич. Той подчерта, че дори не се е надявал на такъв резултат.
Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич заяви, че неговата листа ще има в парламента повече мандати отколкото на изборите през 2016 г. и че е доволен с около 11 спечелени процента. Дачич изтъкна, че коалицията Социалистическа партия на Сърбия /СПС/ – Единна Сърбия е готова да продължи сътрудничеството със Сръбската прогресивна партия, тъй като стабилността е важно условие за бъдещите предизвикателсва и от това зависи колко силна ще бъде Сърбия, пише вестник “Политика”. Дачич честити на победителите – на Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия /СПП/ и оцени, че изборите са преминали в демократична и честна атмосфера, бойкотът се е провалил и Сърбия е запазила стабилността си. Дачич добави, че е много доволен, че СПС и СПП, които от 2012 г. формират правителството на Сърбия, са спечелили повече от 75 процента от гласовете.
Вестник “Вечерне новости” пише, че според предварителните резултати Сръбската прогресивна партия е спечелила най-голям брой гласове в общинските избори на територията на Белград. Според неофициални данни участието в изборите в столицата Белград е било по-ниско отколкото в цялата страна – около 35 процента. В белградските общини Сръбската прогресивна партия удържа убедителна победа, пише “Вечерне новости”, отбелязвайки, че почти във всички столични общини партията на Вучич печели над 50 процента от общия брой гласове. http://www.bta.bg/