Търговският спор САЩ – КИТАЙ достига нови измерения

0
1055

Китай налага мита върху американски стоки за 60 млрд. долара

Китай заяви, че ще наложи от 1 юни мита върху вноса на американски стоки за 60 млрд. долара, ескалирайки допълнително търговската война със САЩ, съобщава BBC.

Ходът на Пекин следва решението на американските власти да увеличат митата върху китайски внос за 200 млрд. долара от 10% на 25%, като в същото време предупредиха, че могат да наложат допълнителни налози, които да покрият цялото количество китайски стоки, внасяни в САЩ.

„Китай не трябва да отвръща – така ще стане по-лошо“, предупреди Тръмп в съобщение в Twitter.

Според него американските потребители могат да избегнат въздействието на митата, като купуват засегнатите продукти от други източници.

Тръмп написа в Twitter в събота, че Китай е бил сразен в неотдавнашните преговори и вероятно Пекин ще предпочете да изчака до президентските избори през 2020 г. с надеждата, че демократите ще победят и по този начин азиатската страна ще продължи да вреди на американската икономика.

“Единственият проблем е, че те знаят, че ще спечеля”, пише Тръмп в Twitter, добавяйки: “… и сделката ще стане много по-лоша за тях, ако трябва да бъде договорена по време на моя втори мандат. Би било разумно за тях да действат сега, но предпочитат да събират ГОЛЕМИ МИТА! ”

Двете страни са постигнали съгласие по редица теми, но продължават да висят нерешени въпроси, които са важни за Китай, посочи от своя страна китайският вицепремиер Лю Хъ след визитата си във Вашингтон, която отбеляза нов кръг от търговски преговори, който приключи безрезултатно.

Преговорите между Китай и САЩ са напълно блокирани. Ако не се стигне до споразумение, това може да има сериозни последици за световната икономика

Посещението на китайския вицепремиер във Вашингтон наподобява протоколна среща – като се имат предвид измеренията на този ескалиращ китайско-американски търговски спор. Лю Хъ прекара общо 26 часа в САЩ, от които –  пет часа в преговори с Робърт Лайтайзър, търговския представител на САЩ, и Стивън Манучин, министър на финансите на САЩ. Напразно. В четири часа с празни ръце китаецът се качи на самолета си за Пекин.

Зад себе си остава неразрешен конфликт между двете най-големи икономики, който не само предизвиква тревога на финансовите пазари, но наистина има силата да отслаби чувствително и устойчиво световната икономика, която вече загуби инерция през последните месеци.

По време на престоя на Лу се случиха неща, които не помогнаха да се успокои вече трудното положение. Напротив: в четвъртък правителството на САЩ отказа достъп до пазара на телекомуникационния гигант China Mobile – по подозрение за шпионаж, както постъпи Вашингтон и в случая с китайския доставчик на мрежово оборудване Huawei. В нощта на четвъртък срещу петък, от гледна точка на Пекин, дойде и крайната провокация: американският президент Доналд Тръмп увеличи съществуващите мита за китайския внос на стойност 200 млрд. долара – от десет до двадесет и пет процента.

Никой не знае кога може да се продължи с преговорите. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин каза, че „засега” не са планирани други търговски преговори. Икономическият съветник на Тръмп Лари Къдлоу, от друга страна, счита за възможна среща между президента на САЩ и китайския държавен глава Си Дзинпин в рамките на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония в края на юни. Въпреки това преговорите изглеждат напълно блокирани. Тръмп вече гледа на себе си като на победител: „Мисля, че Китай има усещането, че е бил ударен в последните преговори”, пише той в Twitter.

Тръмп обвини китайците, че искат да отложат преговорите до следващите президентски избори през 2020 г., надявайки се да преговарят с президент от демократите. „Проблемът е, че знаете, че ще спечеля (…), и сделката ще бъде много по-лоша за вас, ако трябва да се договори в моя втори мандат”, предупреди той. В същото време президентът заплаши да увеличи до 25% митата за целия китайски внос в близко бъдеще.

По-конкретно Тръмп обвинява китайската страна, че иска да предоговаря вече поети ангажименти в продължилите месеци търговски преговори. В спора САЩ призовават за по-голям достъп до пазара, по-добра защита на авторското право и търговски тайни и повече усилия за предотвратяване на принудителния трансфер на технологии поради големия търговски дефицит с Китай. В играта са и държавните субсидии на Китай, които изкривяват пазара.

Новата заплаха представлява нова поанта в рамките на търговския спор – спор, който се случва в контекста на нарастващо геополитическо съперничество между старата и вероятно новата суперсила.

Агресивната търговска политика на президента не се отнася само до Китай. Спорът с Европа може да ескалира още през тази седмица. На 18 май изтича крайният срок, до който Тръмп искаше да реши дали ще облага с вносни мита европейския внос на автомобили. Ако това се случи, би представлявало огромен риск, особено за Германия, коментира Handelsblatt.

В момента обаче има спекулации, че Тръмп може да удължи крайния срок с оглед на нерешения проблем с Китай. Но никой не може да е сигурен в това – Тръмп е и остава непредсказуем.

Точно това тревожи икономистите. „Доброто икономическо развитие се нуждае от надеждни условия”, казва изпълнителният директор на Ifo Клеменс Фюст. Търговската политика на Тръмп създава допълнителна несигурност в една вече и без това затруднена световна икономическа ситуация: „Това е отрова за световната икономика. За Европа не остава нищо друго освен да насърчи САЩ да се върнат към правилата на СТО, а Китай да отвори още повече пазарите си”.

„Не знаем какво и кой управлява Тръмп”, казва Михаел Хютер, директор на Института за германската икономика. Икономическата тема ще става „все по-деликатна”. Хютер предупреждава: „От надцените ползи ще се родят само непредвидими тежести за световната икономика”. Ако това продължи, може да се окажем щастливи, ако икономиката продължи да се движи на същото ниво, а не спадне, казва той.

Все пак има надежда. Преди всичко, Лу Хъ не се предава. „Двете страни вече са постигнали взаимно разбирателство по много теми”, успокои той държавната преса. Разногласията били нормални, добавя той.

Първоначално Пекин се отказва от предполагаемите ответни налози по новите наказателни мита. „Китай трябва да обмисли внимателно какви действия ще предприеме, без да навреди на собствената си и глобалната икономика”, каза Мей Синю, изследовател в мозъчния тръст на китайското Министерство на търговията.

Но разминаванията са очевидни. Например Китай не иска да прави отстъпки по „принципните въпроси”, каза Лу. Но точно това е предпоставката Тръмп да не увеличи наказателните мита. Лайтхайзър възнамерява да започне в понеделник с подготовката за тези мита. Новите тарифи ще „засягат по същество целия внос от Китай” и ще представляват стойност от около 300 милиарда долара, стана ясно от негово изявление. Те ще влязат в сила, ако в рамките на следващия месец не бъде постигнато споразумение, съобщава Bloomberg.

Всъщност експертите очакваха постигането на споразумение още в края на миналата седмица. Но тогава от американска страна изтече в пресата, че Пекин е отменил споразумения, които се считат за договорени. Лу обаче отрече тази версия, твърдейки, че промените в проекта на текста са нормални и че не трябва да се „реагира прекомерно”.

Според медийни публикации правителството на САЩ настоява споразуменията да бъдат включени в китайското законодателство, което се отхвърля от Пекин. Лу също така твърди, че наказателните мита трябва да бъдат напълно премахнати. САЩ обаче искат поне да ги поддържат като средство за натиск в случай, че Китай наруши споразуменията.

Особено втвърдени са фронтовете в областта на трансфера на технологии. Вашингтон обвинява Китай, че принуждава чуждестранните компании да разкриват знания и иновации, преди да навлязат на пазара. Друг голям проблем са китайските субсидии и данъчните облекчения за държавните компании, независимо дали работят в производствения сектор или във високотехнологичната индустрия. Не само че китайските компании имат конкурентно предимство, казват критиците, но и насърчават свръхпроизводството, което води до дъмпингови цени на световния пазар.

Тръмп обаче показа увереност в победата си през уикенда: „Няма абсолютно никаква нужда да бързаме”, заяви президентът в Twitter. „Митата ще донесат много по-голямо богатство на страната ни, отколкото дори феноменално споразумение от конвенционален вид“. В крайна сметка митата на Министерството на финансите ще донесат „повече от 100 млрд. долара годишно” за американската инфраструктура и здравеопазване. В същото време селскостопанските продукти на „големите фермери” могат да бъдат доставени като хуманитарна помощ за бедните и гладуващите места“.

Тези думи показват, че Вашингтон се настройва за дълга борба с Пекин. Например, вицепрезидентът Майк Пенс обеща допълнителна помощ за фермерите. Още през миналата година американското правителство набра пакет от 12 млрд. долара за земеделските производители, за да се смекчат последиците от търговската война.

Китай също е готов да се бори. Например известният икономист Ма Джун обяви в материал за реномирано издание на китайска централна банка, че този път китайските фондови пазари са по-добре подготвени за нестабилността в преговорите. Централната банка разполагала с достатъчно средства за парична политика, за да ограничи щетите. Според изчисленията на Barclays Research новите наказателни мита могат да намалят икономическия растеж на Китай с 0,2 до 0,3 процентни пункта.

Ако се наложат допълнителни вносни мита, икономиката може дори да се свие с до 0,5 процентни пункта през следващите дванадесет месеца. Пекин вече сви изискванията си за резервите за малките и средните банки в понеделник, така че да могат да бъдат освободени повече средства за кредитиране на малките предприятия с недостатъчни ликвидни средства.

Но и в САЩ търговските бариери на Тръмп доведоха до увеличаване на производствените разходи на много места, особено при преработката на суровини. От наказателните мита, които са валидни от петък, са засегнати много продукти от ежедневието, като велосипеди, дрехи, потребителска електроника или мебели. Вероятно потребителите ще почувстват наказателните мита под формата на по-високи цени.

Също така има опасения сред икономистите по света, че по-нататъшната ескалация на търговския спор може да възпрепятства или дори да наруши световните вериги за доставки заради засиления протекционизъм. Според проучване на института Ifo, проведено сред 1130 икономисти по света, повечето от тях казват, че най-значимата последица от по-високите мита ще бъде „по-малко търговия”. Повече от 75% от експертите в Европейския съюз считат, че икономиката им ще е засегната неблагоприятно от търговския конфликт; в Германия този дял е дори над 90%.

Том Рафърти, директор за подразделението за Китай в Economist Intelligence Unit, счита обаче, че споразумение може да бъде постигнато тази година. „Вече има текст за споразумението”, каза той. „Най-късно когато въздействието на наказателните мита се пренесе върху икономическите показатели, и двете страни ще искат да преговарят помежду си”. Тръмп вероятно ще иска да покаже пред избирателите си едно споразумение – преди изборите за президент. Според Рафърти обаче САЩ ще трябва да „дадат малко заден ход”.

Но за Тръмп няма вероятност да се опозори със слабо споразумение, с което едва ли не отстъпва на Китай. Освен това, въпреки осезаемите последици от търговската война за компаниите и фермерите, той получава подкрепа за своя антикитайски курс от всички партии.

„Китайските измами нараняваха американските работници твърде дълго“, казва сенаторът от демократите Шеррод Браун. „Наказателните мита доведоха Китай до масата за преговори. Сега президентът трябва да направи реални промени, за да създаде равни условия“, казва той.

Ако всъщност не се стигне до търговско споразумение, президентът е изправен пред сериозна критика от страна на индустрията. Американската търговска камара, мощната лобистка организация на американските компании, призова Белия дом да действа бързо. Тя призова за „всеобхватно, приложимо споразумение с високи стандарти” и прекратяване на наказателните мита

Все пак има малък проблясък на надежда. Въпреки че и двете страни все още не са определили кога ще възобновят преговорите, има дата, по която биха могли да работят: В края на юни Тръмп и неговият китайски колега Си Дзинпин възнамеряват да присъстват на срещата на върха на Г-20 в Япония. Може би все пак един директен разговор ще постигне повече от писмата и телефонните обаждания.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

https://www.investor.bg