Путин и Ердоган разширяват сътрудничеството си

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили в телефонен разговор разширяване на сътрудничеството между двете страни, като са засегнали и темата за големи съвместни проекти в енергетиката, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Кремъл.

Путин и Ердоган са потвърдили ангажимента си към безкомпромисната борба с тероризма в Сирия. В светлината на усилията на Русия и Турция за стабилизация на обстановката в провинция Идлиб е била потвърдена взаимната привързаност към безкомпромисна борба с установилите се в Сирия международни терористични групировки, се казва в съобщението.

Двамата президенти са изразили намерение и занапред да оказват подкрепа на междусирийския политически процес, включително в рамките на формата от Астана.

Путин и Ердоган са обсъдили също прилагането на договореностите за Нагорни Карабах и координация на съвместните действия в интерес на социално-икономическото развитие на района. В разговора е било изразено задоволство от началото на работата на съвместния руско-турски център за контрол на прекратяването на огъня, се отбелязва в съобщението.

Двамата президенти са обсъдили в телефонния разговор и темата за Либия. Те са са отбелязали важността от формиране със съдействието на ООН на преходни органи на властта в Либия за осигуряване на дългосрочна нормализация в страната.

Путин и Ердоган са обсъдили и преспективите за засилване на сътрудничеството в борбата с пандемията, включително възможни доставки и организация на производство в Турция на руски ваксини, според пресслужбата на Кремъл.

Руският президент е изразил съболезнования на турския си колега във връзка с трагичната гибел в Ирак на 13 турски граждани, посочва Кремъл.

https://lupa.bg