Край Балчик могат да бъдат изградени туристически чифлици в търсене на нова пазарна ниша в индустрията за почивка и развлечения, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова. Това предвижда новият план за интегрирано развитие на общината в периода до 2027 година, който е предложен за обществено обсъждане.
Туристическите чифлици ще се впишат в междинни зони между урбанизираните територии и земеделските земи и ще съчетават почивка в близост до морския бряг – с всички климатични предимства, със спокойна обстановка и екологично чиста среда.
Според стратегическия документ ще се търсят нови възможности за отдих и в малки села, които могат да бъдат превърнати във вилни зони при нарастващия интерес на жителите и гостите на общината към алтернативна почивка в природосъобразна среда.
Крайбрежната плажна ивица на Балчик надхвърля 45 хектара, но капацитетът й вече е изчерпан за разлика от потенциала на Добруджанското плато, където морският туризъм може да се съчетае с планински, аграрен, приключенски, културноопознавателен. В следващите години публичните инвестиции трябва да се насочват от урбанизираното крайбрежие към селските райони в общината с неизползван потенциал и с алтернативни възможности за развитие, е записано в стратегическия план на Община Балчик.