След напускането на редица автомобилни компании от Русия и спирането на производството и продажбите на много чуждестранни модели, информацията за появата на нови продукти в автомобилната индустрия изглежда неочаквано оптимистична. Две марки и три нови модела ще се появят на руския пазар наведнъж. Какви са тези автомобили и какви са перспективите за продажба?

Omoda C5

В края на есента на 2022 г. китайската компания Chery ще представи в Русия нова марка Omoda. Основната му задача е да привлече младежка аудитория към китайския производител. Първият модел, който ще бъде пуснат на руския пазар, е SUV C5. Тази кола е изградена върху новата китайска платформа T1X, предназначена за линия компактни градски автомобили. Дизайнът включва предно окачване MacPherson и торсионна греда отзад.

Кросоувърът има само предно задвижване. Инсталирането на трансмисия със задвижване на всички колела би довело до значително увеличение на цената на автомобила. Дължината на каросерията е 4400 мм, а пътният просвет е 190 мм. Най-близкият конкурент на автомобила е Geely Coolray.

Под предния капак C5 ще има 1,6-литров двигател с турбокомпресор, който развива 197 к.с. с. и 290 Нм въртящ момент. В съчетание с него ще се доставя 7-степенна роботизирана скоростна кутия с два съединителя. По-простите версии на автомобила ще имат 1,5-литров турбо агрегат с мощност 147 конски сили, който развива 210 Нм въртящ момент. Заедно с него вече е вариатор. Освен това производителят позволява краткотрайно използване на бензин AI-92.

ГАЗ Собол Н.Н

Група ГАЗ ще представи микробуса Sobol NN в края на 2022 г. Автомобилът е изграден на адаптирана платформа от новата Газела. Архитектурата на NN обаче предполага оригиналната задна ос и система за задвижване на всички колела. Машината ще се продава в няколко версии, включително пътнически микробус, товаро-пътническа версия и търговски ван с едноредова и двуредова кабина, с различни варианти на товарния отсек от 3,5 до 9 куб.м. м. Първо ще се продава автомобил с моно задвижване, а след това ще се предлага Sobol NN с задвижване на всички колела.

Раздатъчната кутия ще остане класическа, но към нея ще бъде добавено електронно управление, което ще улесни контрола. Трансмисията издържа 440 Нм въртящ момент и има редуктор 2,82:1, което прави автомобила подходящ за шофиране извън пътя.

Моторната линия се състои от два двигателя. Има добре познат 2.8 литров дизел Cummins 2.8 ISF, който развива 150 к.с. с. и 330 Нм въртящ момент. Ще има и 3-литров бензинов двигател Ulyanovsk Evo-Tech Pro с мощност 122 к.с. с.

Иран Ходро Тара

Иранската компания Iran Khodro (IKCO) представи на автомобилното изложение в Москва седана Tara, който планира да се продава в Русия в края на 2022 г.

Автомобилът Iran Khodro Tara е изграден на съвместна френско-иранска платформа IKP1, която до голяма степен повтаря архитектурата PSA PF1 от Peugeot и Citroen. В много отношения Tara прилича на седана Peugeot 301 и заимства много френски компоненти и възли.

Под капака на Tara е монтиран атмосферен 1,6-литров двигател с променлива система за синхронизиране на клапаните. Мощността му достига 113 литра. с., а въртящият момент е 144 Nm. Двигателят е съчетан с 5-степенна механична трансмисия или 6-степенна японска автоматична скоростна кутия Aisin.

Автомобилът получи четири въздушни възглавници, круиз контрол, камера за обратно виждане, медийна система със 7-инчов сензорен екран и люк. Обемът на багажника е рекорден в клас C и е 640 литра. По-скъпите версии на автомобила имат система за съраунд изглед и вграден DVR.

Предполага се, че автомобилът ще струва от 1,5 милиона рубли и ще заеме мястото на корейския Hyundai Solaris и немския Volkswagen Jetta.