Трима убити и 9 ранени след стрелба в холандския град Утрехт

0
1042

Трима души са били убити след стрелба в трамвай в холандския град Утрехт, съобщи кметът на града и местната полиция, цитирани от ВВС. Други девет са били ранени при инцидента, който според полицията може да е с “терористичен мотив”.

Министър-председателят Марк Рюте заяви, че е “дълбоко обезпокоен” и че ще се проведат кризисни разговори в отговор на инцидента. Според информация на местни медии е била засилена сигурността около сградата на парламента в Хага, съобщава Guardian.

Холандските власти са повишили и нивото на терористична заплаха до най-високото в провинция Утрехт.

“Няколко изстрела са били направени в трамвай и има няколко души ранени. Хеликоптери са на мястото на случващото се и засега няма направени арести”, заяви говорителят на полицията Йост Лансхахе.

От полицията засега не предоставят допълнителна информация за стрелбата и не могат да кажат в какво състояние са ранените граждани. Идентичността на жертвите също се пази в анонимност за момента.

В района на инцидента – кръстовището 24 Oktoberplein, е разположен антитерористичен екип и са изпратени служби за спешна помощ, а площадът около спирката на трамвая е заобиколена с полицейски кордон. Три хеликоптера са били изпратени към района след стрелбата, която се е случила около 10:45 ч. местно време (11:45 ч. българско време).

По-късно местната полиция обяви в профила си в Twitter, че издирва 37-годишно лице от турски произход във връзка със стрелбата.

Полицията е поискала от гражданите да не се доближават до мястото, за да може линейките от спешната помощ да свършат работата си.

Местната телевизия RTV Utrecht цитира свидетел, според който на земята е лежала жена, а около нея е имало конфронтация. Няколко мъже са избягали от ракона, допълва свидетелят.

https://www.investor.bg