Американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета, предаде AP.

Трима американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета. Според тях това е станало на фона на вчерашния опустошителен ракетен залп, изстрелян от Русия по електроенергийната инфраструктура на Украйна. Вчера Русия извърши поредната си масирана ракетна атака по украинска земя.

Съединените щати и техните партньори от НАТО разследват взрива, при който загинаха двама души в Полша, но първоначалната информация сочи, че той може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия, заяви по-рано американският президент Джо Байдън. Байдън говори, след като световните лидери, които участват в срещата на Г-20 в Бали (Индонезия) проведоха извънредна среща заради смъртоносните експлозии в Полша, за които Украйна и полските власти заявиха, че са причинени от произведени в Русия ракети.

Запитан за твърденията, че взривът е свързан с Русия, Байдън каза: “Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да говоря преди да проведем пълно разследване, но е малко вероятно, според траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, но ще видим”.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъди в сряда с полския външен министър Збигнев Рау и с украинския външен министър Дмитро Кулеба експлозията в Източна Полша и координацията на нейното разследване и по-нататъшните стъпки. “Тази сутрин, докато бях в Бали, разговарях с полския външен министър Рау и украинския външен министър Кулеба относно експлозията в Източна Полша. Съгласихме се да поддържаме тясна координация през следващите дни, докато тече разследването и се определят подходящите следващи стъпки”, написа Блинкън в Туитър. След експлозията, при която загинаха двама души в село близо до границата с Украйна, Полша постави част от въоръжените си сили в повишена бойна готовност, съобщи говорител на правителството. Говорителят каза, че нареждането се отнася за някои военни бойни части и бойната готовност на подразделенията на униформените служби, но не даде повече подробности. https://fakti.bg

„Наклонена стрелба“ или провокация? Какво се знае за падането на ракети в Полша

Какво стана?

Вечерта на 16 ноември полската радиостанция ZET съобщи, позовавайки се на неофициални източници, че две ракети са паднали близо до село Пржеводув в Люблинското воеводство на границата между Полша и Украйна. По предварителни данни са загинали двама души. Както се съобщава, една от ракетите е ударила сушилня за зърно, трактор с ремарке, стоящо наблизо, е повреден от експлозията, а голяма фуния е останала на земята.

Как реагираха полските власти?

Полският премиер Матеуш Моравецки свика заседание на комисията по сигурността на Съвета на министрите, след като беше докладвано за инцидента. Правителственият говорител Петр Мюлер обеща, че всички данни, обявени на срещата, “ако е възможно, ще бъдат представени възможно най-широко на общественото мнение”. Той също така призова да не се публикува непотвърдена информация.

Под „непотвърдена информация“ очевидно са имали предвид многобройни изявления на медии и някои политици, появили се дотогава, че ракетите, които са летели в Полша, са били изстреляни от руска територия.

НАТО разследва съобщения за ракетни катастрофи в Полша, предаде АФП.

Как Москва коментира инцидента?

Министерството на отбраната на Руската федерация  нарече провокация изявленията на някои медии и официални лица, че руски ракети са паднали в Полша.

„Изявленията на полските медии и официални лица за предполагаемото падане на „руски“ ракети в района на селището Пржеводув са умишлена провокация с цел ескалиране на ситуацията. Не са нанесени удари по цели в близост до украинско-полската държавна граница с руски средства за унищожаване “, каза военното ведомство. Публикуваните от полските медии снимки на останките от мястото на инцидента нямат нищо общо с руските оръжия, подчерта руското министерство на отбраната .

Какво може да се случи?

Напълно възможно е инцидентът да е резултат от работата на украинската ПВО. Това каза пред aif.ru политологът, директор на Института за политически изследвания Сергей Марков . „Украинците имат стари ракети, те са в складове от дълго време и може да отлетят на грешното място. Припомнете си как една такава ракета удари жилищна сграда в Киев. Имаше и други подобни случаи – какво струва случайното попадение на украинска ракета в летящ над Черно море пътнически самолет на авиокомпания “Сибир”. Тогава, през октомври 2001 г., почти 80 души загинаха поради това.

Но експертът смята, че „стрелбата под наклон“, извършена от украинската ПВО, не е единствената възможна причина за инцидента.

„Вторият вариант е, че поляците планират някаква провокация. И тъй като руското министерство на отбраната вече заяви, че руски ракети не са изстрелвани в тази посока и следователно няма смисъл да се използва украинска противовъздушна отбрана, втората версия изглежда по-предпочитана – за полска провокация ”, казва Сергей Марков. Този вариант според него може да се окаже най-опасният по отношение на последствията.

„Помним, че до голяма степен заради Полша започна Втората световна война. И сега тяхната арогантност и русофобия могат отново да подпалят целия свят. Но се надявам, че Съединените щати и другите членове на НАТО ще имат разума да не допуснат да бъдат въвлечени в тази провокация. Все пак ми се струва, че там никой не иска да балансира на ръба на ядрена война.

Политологът не изключва, че целта на поляците е да затворят небето над част от Украйна под предлог, че гарантират сигурността. И да свалят руските ракети там вече от силите на ПВО на НАТО.

„На 16 ноември ще се проведе голяма среща в Полша във формат Рамщайн, този специален комитет на НАТО за военна помощ на украинския режим. И изведнъж на 15 ноември две ракети падат върху Полша. Вероятно чисто съвпадение? ”, обобщава експертът на aif.ru.