Тестват товарен дрон в морето край Балчик

0
470

„Черният лебед“, както е известен дронът, се очаква да дойде в Белия град през ноември. По този повод институции, имащи отношение към безопасността, тази неделя се събраха на тренировка по провеждане на процедурите за аварийно-спасително осигуряване.

Според разясненията, дадени от представителя на мултинационалната компания, този изключително високотехнологичен продукт се задвижва с обикновен авиационен бензин и харчи колкото една лека кола. От Общинския съвет за сигурност увериха гражданите да не се притесняват при летежа на дрона и да не го свързват с войната в Украйна. Той ще лети предимно над териториалните води на България, но е предвиден и полет над сушата. От съображения за сигурност е възможно да бъде затворен пътят Балчик – Тузлата, а в случай, че обектът аварира, той ще падне с парашут, предупредиха за спокойствие властите, имащи отношение към обезопасяването на полета. Според направените изследвания балчишката полоса е най-подходяща за целта.

„Дронамикс“ е разработчик и оператор на товарни безпилотни самолети. Компанията е основана през 2014 г. от братята Свилен и Константин Рангелови – предприемач и авиационен инженер.Инвеститори в компанията са водещи предприемачи и мениджъри в сферата на авиацията, логистиката и технологиите от САЩ, Европа, Африка и Азия.

Планира се експериментът да се случи до края на ноември или в началото на декември и да бъде предаван на живо от световни медии. “Дронът е разработен да пренася лекарства, органи и други неща, които са сравнително леки и изискват бърза реакция. Не е предвиден за хора”, коментира управителят на летище Балчик Красимир Костов.

Българското дружество наскоро стана първата дрон-компания за превоз на товари, която получи европейски лиценз, предаде БТА. “Черният Лебед”, единственият товарен дрон, който може да носи 350 кг на разстояние до 2500 км, ще се произвежда в заводите на “Котеса” в Германия – европейски производител на висококачествени компоненти за аерокосмически и автомобилни компании.Споразумението ще осигури производството на товарните дронове

разработени от “Дронамикс”, които се очаква да започнат обслужване на търговски маршрути в Европа през 2023 г., съобщиха от компанията.

БНР