Телескоп на Хамама и виртуален болярин на Калиакра са мостът ни към още повече туристи

0
935
Културно-историческите забележителности в Каварненско продължават да будят интереса на българи и чужденци, съобщи директорът на Историческия музей Пенко Георгиев. Туристическият сезон очаквано стартира със закъснение заради пандемията от COVID-19. Като равносметка обаче, от месец май досега през обектите са преминали около 22 400 туристи. И този път първенец е Калиакра, обобщи Георгиев.
Надяваме се във времето напред Исторически музей Каварна да успее да обогати фонда си с дългоочаквана придобивка по българо-румънски проект. Става въпрос за телескоп, който възнамеряваме да изложим на Хамама. Вече отчетохме първия етап от работата в тази насока, но заради ситуацията с пандемията се налага да работим върху другите дейности по съвместната инициатива, уточни Георгиев.
Имахме и идея за виртуален болярин на Калиакра, който да разчупва концепцията за представяне на историческата забележителност, каза още той. Групата от туристи, които посещават носа, е разноезична. Би било хубаво историята да бъде разказвана на няколко езика. Не успяхме да реализираме намерението си досега заради липса на средства – миналата година голяма част от финансирането на Исторически музей – Каварна, не бе предоставено, въпреки че бе гласувано от Общински съвет. Тази година работим добре с Общината. Не сме се отказали от нито една своя идея в интерес на утвърждаването на Каварна като интересна туристическа дестинация, завърши директорът Пенко Георгиев.
Снимки: “Факел-КП” и Исторически музей – Каварна