Глобалните либерални медии продължават с опитите за пълно и унизително унищожение на някогашните си репутации на авторитетни издания. Тази седмица списание “Тайм” избра певицата Тейлър Суифт за “Човек на годината” в конкуренция с Владимир Путин, Си Дзинпин, крал Чарлз III и… Барби. Суифт е невероятно успешна, бие разни рекорди, но чак пък “Човек на годината”… След решението на списание “Тайм” в социалните мрежи възбудено се спекулира, че тя ще бъде използвана от американския режим да пропагандира за преизбирането на затъналия в скандали Джо Байдън догодина.

Тейлър Суифт има огромно влияние върху младите жени, които са ключов демографски сегмент и електорат, и за двете основни партии в САЩ – Демократи и Републиканци. Тя вече се заяви като либерална агитаторка, а ескалацията на нейното медийно налагане може да цели още по-силно политизиране и облъчване на нейните милиони почитателки. Вероятно е скоро идентичността на Суифт като изключително популярна знаменитост да бъде неразделна от нейното прогресистко партийно аз.

А всички тези приказки може да са преувеличения и просто в “Тайм” да са прекалили безвъзвратно с глупостите на поп-културния феминизъм. Но не са само медиите. Западните университети стават все по-странни пространства за всевъзможни експерименти с мозъците на младите, които и без това са зомбирани тежко от корпорациите и социалните мрежи. А преклонението пред Суифт е ключов елемент от този процес. В последно време масово академиите започнаха да вкарват в програмите си курсове, посветени на творчеството на звездата, наричана още Тей Тей. Първо разбрахме, че водещ университет в Белгия започва курсове по английска литература, но през призмата на поп песните на Суифт. Университетът в Гент обяви нова програма, в която произведенията на Шекспир, Чосър, Луис Карол и други ще бъдат изучавани и интерретирани от гледна точка на посланията в хитовете 33-годишната поп сирена от Пенсилвания.

От години за някои анализатори музиката на американката може и да няма някаква особена художествена стойност, “но като културно явление млечнобялата Суифт оперира по много атрактивен и радикален начин върху колективния мозък на публиката.” Тази седмица стана ясно, че Харвард също ще включи академични курсове, вдъхновени изцяло от Тейлър Суифт. Примерът последваха и още щатски университети.

Това е положението. Напоследък Тейлър Суифт е навсякъде – в кината, с потрошилия финансови рекорди концертен филм Eras Tour, в светските и спортните заглавия с все по-близкия до нея състезател по американски футбол Травис Келс, а сега и като “Човек на годината” на “Тайм”, изпреварила Путин, Си Дзинпин и Чарлз III.

Все пак има коментатори, които подхождат положително и виждат в певицата един “оптимистичен символ на завръщането към женствеността.” Те са вдъхновени от нейната “сравнителна стилистична чистота, на фона на цялата вулгарна вълна от свръхсексуализирани развлекателни продукти за масова консумация – Суифт няма татуировки, не си върти задника постоянно като други хип-хоп и поп изпълнителки, не използва нецензурни изрази през две думи и на моменти дори може да се разглежда като един мост към идеализираната епоха на 50-те години в САЩ.”

Но за множество други анализатори “всеобхватното налагане на личния бранд на Суифт е банална политическа и маркетингова операция.” Според тях Тейлър е старателно медийно обгрижвана и култивирана, за да стане сурогат на управляващата Демократическа партия. Рейтингът на президента Джо Байдън е на дъното и той се нуждае от енергичен заряд по време на идващата догодина кампания. Това потенциално може да бъде осигурено именно от мега звезда и младежки феномен като Суифт. А ако Байдън отпадне от надпреварата по някаква причина Тейлър ще пее и ще пропагандира, за който политик Демократическата партия посочи. Засега няма изглед самата певица да влезе в директна властова роля. Но само засега…

Шоубизнес и политика

Истината е, че Тейлър Суифт вече застана зад управляващите Демократи в САЩ и на нея се разчита много, за да помага на техните кампании за регистрация на гласуващи. От много време шоубизнес класата в Америка оперира като престижен аватар на политическата конюнктура в Демократическата партия. “Този синтез достигна кулминация по време на управлението на Барак Обама, който съвсем буквално си беше “Президентът на Холивуд”, припомнят анализатори на политическия пейзаж в САЩ.

Владислав Апостолов

https://trud.bg/