• Жител на Индия сглоби най-малката пералня в света. Височината на устройството не достига четири сантиметра, а теглото е само 25 грама (приблизително колкото тежат две бисквитки), според уебсайта на Книгата на рекордите на Гинес.

Според Себин Саджи той решил да построи тази пералня, за да изпълни мечтата си да постави световен рекорд.

На презентация в град Канджирапали изобретателят показа, че устройството му може да работи в пълен цикъл: пране, изплакване и центрофуга.

Преди това

Ученик изобрети прахосмукачка с размер под сантиметър и постави световен рекорд

  • Студент от Индия създаде най-малката прахосмукачка в света. Размерът му е само 0,65 сантиметра. Това съобщават от Книгата на рекордите на Гинес.

С това развитие 23-годишният Тапала Надауни надмина собственото си постижение. През 2020 г. той изобретява прахосмукачка с размери 1,76 сантиметра и работи върху усъвършенстването на модела през последните години.

Този път изобретателят напълно преработи дизайна, разработвайки повече от 50 фундаментално нови схеми. Устройството му се измерва по най-късата ос на тялото; не се вземат предвид размерите на дръжката и захранващия кабел. Той работи на електричество и събира отломки чрез засмукване, което се създава поради отрицателно вътрешно налягане. Корпусът на прахосмукачката е изработен от обикновена химикалка с добавка на пластмаса и метал.