ТАМ, КЪДЕТО СЕ РАЖДА ЖИВОТЪТ

0
2108

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Д-р Йовка Тихонова завеждащ отделението по неонатология в МБАЛ – Добрич

„Няма нещо по-хубаво от там, където се ражда животът. Дори умората, изтощението, амортизацията изчезват. Изживяването е великолепно, действа зареждащо” – казва д-р Йовка Тихонова, завеждащ отделението по неонатология в МБАЛ – Добрич.

През 2018 г. през отделението за новородени са минали 940 бебенца, като 913 са за град Добрич, останалите са от болниците в Балчик и Каварна. 13 двойки близнаци има в Добрич. 2018 година е годината с най-ниска раждаемост, посочва д-р Тихонова. Родените са с около 10 процента по-малко, отколкото през 2017 г. От 913-те новородени в град Добрич, 102 са недоносени, тоест около 11 процента. Най-голямото родено бебе е с тегло 4 800 кг, най-малкото – 750 грама. Детето все още се намира във Варна на интензивни грижи. Малко преди Коледа от неонатологията в Дообрич бе изписан младеж с гръмкото име Аспарух Калоянов Крумов, който се бе родил 1 150 грама и бе два месеца в кувьоз, каза д-р Тихонова.

Според нея, забелязва се намаление на децата, родени под 1 000 грама, както и драстично намаляват родилките с 11-о, 15-о или 17-о раждане. За съжаление, много от тези жени продължават да не посещават консултации. В същото време има българки, които се решават да имат трето или четвърто дете, обяснява д-р Тихонова. Най-младата звезда на отделението – Ивон, която е първото бебе на Добрич за 2019 г., е четвърто дете в семейството, и то планирано.

Петима лекари работят в отделението за новородени. От една седмица има ново попълнение – млада лекарка от Бургас, която е приела да работи в неонатологията в Добрич. „Нека не забравяме акушерките, които са неделима част от нашата работа. За съжаление, има остър дефицит за тази професия. Нямаме млади акушерки или медицински сестри” – казва д-р Тихонова. Отделението е реновирано и разполага с добра техника. Винаги обаче има какво още да се направи, затова от неонатологията се надяват на съдействие за нова техника от „Българската Коледа”.

На всички колеги в отделението д-р Тихонова пожелава много здраве и дръзновение, а в личен план – много щастие.

От началото на 2019 година в Добрич са родени 35 бебета. НДТ