С тайно гласуване определиха победителuте в „Бурканъ Фестъ“

0
500

На  провелия се фестивал  „Бурканъ Фестъ“, дамите от селото показаха колко сръчни и златни  ръце има в Гурково!

В надпреварата за най-вкусна и добре презентирана зимнина участваха 26 гурме екземпляра, кой от кой по-интересни и оригинално представени. Сред изкушенията в конкурса имаше домашно сушени мезета, разядки, сладка и конфитюри, и дори консервирана риба. Сладко от арония, от рози, от кайсии с орехи, от череши, от смокини, мармалад от сливи и още много любопитни рецепти можеше да се видят на подредената изложба.

Те бяха атрактивно поднесени за дегустация и техните вкусови качества бяха оценени от всички,  които се включиха в празника. С тайно гласуване, се определиха победителките, след което бяха раздадени и заслужени награди – всяка от тях, свързана с приготвянето на домашна зимнина.

Ето и класирането:

Първо място за постния плодов сладкиш, приготвен със сушени плодове и сок от компот на ТОДОРКА ПЕТРОВА.

Второ място за айвара с лук, чесън, патладжан, печен пипер и домат на ДИМКА КИРЧЕВА.

Трето място за сладкото от череши на ХРИСТИНА ВЛАДИМИРОВА.

Седемте поощрителни награди, които получиха фиксове за приготвяне на зимнина или буркани, са за лютеницата на ВАСИЛКА ДИМИТРОВА, сладкото от смокини на НЕДКА БАНКОВА, разядката на РОСИЦА КОСТАДИНОВА, мармалада от сливи на ЗЛАТКА СТОИЛОВА, домашния суджук на СЛАВЯНА ГЕОРГИЕВА, лютеницата на ЙОРДАНКА МИТИШЕВА и сладкото от рози на ИВАНКА ХРИСТОВА.