Комисията за защита на потребителите е допуснала неравноправна клауза в общите условия на мобилните оператори, съобщават от Асоциацията за защита на потребителите по повод намерението на мобилните оператори да повишат месечните абонаментни такси заради инфлацията.

АЗП посочва, че мобилните оператори предлагат принцип за увеличение, което ще бъде по-ниско от предвиденото в клаузите от общите условия в договорите с клиентите. След получаване на информацията за намеренията им КЗП и вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова реагираха с действия, които според мобилните оператори, ако те коригират своето поведение, ще се получи по-голямо увеличение на таксите за потребителите.

Председателят на АЗП Пейо Майорски подчертава, че до момента все още няма заповед или административен акт от страна на КЗП или Нинова за забрана на вдигането на цените, което ще бъде непазарен механизъм.

Според Асоциацията този спор, включително предстоящото увеличение на месечните такси към потребителите, е щял да бъде избегнат, ако КЗП е била изпълнила своите задължения по закон. Законът за защита на потребителите казва, че когато е предвидено държавен орган (в случая Комисията за регулиране на съобщенията) да одобрява общите условия на договорите с потребители и последващи изменения в тях, те се изпращат на КЗП за становище за наличие на неравноправни клаузи и чак след като ги одобри, тези общи условия влизат в сила, поясняват от АЗП. Клаузата, предмет на настоящия спор, предвижда увеличение на месечната абонаментна такса при обективни икономически предпоставки, а в общите условия няма реципрочна на тази, че при обективни пазарни предпоставки (например дефлация), ще бъде намалена. Майорски пояснява, че през годините при дефлация цените е трябвало да бъдат намалявани от мобилните оператори.

Така се получава вреда за потребителя, която води до значително нерановесие между правата и задълженията на търговеца и клиента, категорични са от АЗП и допълват, че тази неравноправна клауза е можело да бъде отхвърлена от КЗП, преди да бъдат приети общите условия. Тъй като става дума за краткосрочни договори и нормални икономически порцеси, телекомите би трябвало да могат към момента на ценообразуване на услугата да предвидят и пресметнат обичайната инфлация, която се движи в прогнозируеми рамки, посочват от Асоциацията и уточняват, че възниква въпросът защо КЗП е позволила да съществува в общите условия на мобилните оператори неравноправна клауза, която поражда сериозен спор между телекомите и потребителя.

Според АЗП това показва, че КЗП са защитавали интересите на мобилните оператори от дълги години. По тази причина настояват за оставката на председателя Димитър Маргаритов и членовете на Комисията.

https://news.bg/