С камбанен звън във военното гробище в Добрич бе почетена паметта на воювалите за свободата на Южна Добруджа

0
645

Добрич, 7 септември /Юлияна Христова, БТА/
С камбанен звън във военното гробище-музей в Добрич бе почетена паметта на храбреците, воювали за свободата на Южна Добруджа. Духовници отслужиха панихида за войниците и офицерите, паднали в Добричката епопея на 5-7 септември 1916 година и намерили вече покой в гробищния парк, в който на някои от надгробните кръстове просто пише “българин – неизвестен”.
Сред положилите венци и цветя в мемориалния комплекс по повод 104-ата годишнина от историческото събитие бе заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов.
Без паметната битка за Добрич през 1916-а и готовността на българския войник да се бори срещу всеки враг и агресор нямаше да го има Крайовският договор, с който Южна Добруджа през 1940 година се възвръща в пределите на България, заяви в словото си на тържеството командирът на Съвместното командване на специалните сили генерал-майор Явор Матеев, чийто прадядо е воювал на Добруджанския фронт.
Валери Симеонов, кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, депутати се поклониха и пред паметника на героя от Добричката епопея генерал-лейтенат Иван Колев, предводител на българската конница.
По повод 80-годишнината от подписването на Крайовския договор на централния площад “Свобода” в Добрич е подредена фотоизложбата “Добруджа – 1940 г.”. Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изнесе празничен концерт.