С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“

0
5



С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на колективния глас“, организиран съвместно от „Форум Гражданско участие“ и „Национален младежки форум“. 

Официалното откриване на фестивала, което беше насрочено за тази вечер от 18:00 ч., се отлага за утре от 10:00 ч., съобщиха организаторите.  

В първата дискусия в рамките на фестивала участваха президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, Зорница Русинова – председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), председателят на „Форум Гражданско участие“ Мирослав Цеков, Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов. 

За това какъв е правилният план за Българя, аз ще ви цитирам президента Желев, който често присъстваше в Съвета на президентите, където всички се събирахме заедно. „Господин президент, запомнете от мен, и моля ви запомнете и го разказвайте. Демокрацията може да е болна, но тя се лекува единствено и само с повече демокрация“, каза по време на дискусията Росен Плевнелиев. 

Най-традиционното нещо в България е сдружаването, тръгвайки от читалищата, което си е наше и изключително автентично. Така че първото нещо, което бих им казал, е – идете в местното читалище, вижте енергията там, на много места тази енергия е все още жива и се крепи от духа за общност, посочи Мирослав Цеков, попитан какво би казал, ако някой дойде при него и му каже, че „няма смисъл и всичко е решено“. Бих им казал – отидете в Шумен и вижте фондация „Подобри“. Идете в Търговище и вижте Клуба на нестопанските организации. Има още примери за много места в страната, за малки организации, които променят средата около себе си, каза Цеков.

Според кмета на район „Лозенец“ Константин Павлов най-важната задача е да се накарат хората да повярват в себе си, да повярват в това, че животът на всеки зависи от собствените решения и усилия. Доказано е, че именно хората, които вярват в себе си и усилията си, всъщност са успешните хора, и тези успешни хора създават успешните общества, коментира Константин Павлов. 

Председателят на „Форум Гражданско участие“ Мирослав Цеков разказа пред БТА, че идеята на фестивала „Демократична мозайка“ е да се представи добавената стойност и смисъл от гражданските организации и гражданската енергия. Фестивалът се казва „Демократична мозайка“, тъй като посланието, което се опитваме да отправим, е, че ние всички сме жив елемент от мозайката на демокрацията – активисти, медии и граждански организации, просто граждани, които имат някакви каузи или проблеми, искат да ги решат, посочи Цеков. 

Той посочи, че едно от основните неща на фестивала е изложението на граждански организации. Целият площад ще бъде зает от близо 40 граждански организации, които ще имат възможност да представят своите каузи. Гражданите, които минават, могат да се спрат на техните щандове, да се запознаят с активистите, с мисията и каузата на организацията, да чуят какво работят и, ако искат, да се включат под някаква форма, посочи Цеков. 

Организаторите са предвидили в различни точки на площад „Славейков“ да има няколко сцени и пространства за работилници, в които организациите да осъществят дейности с граждани и свои членове. 

Част от тези работилници са за оказване на първа долекарска помощ, семинар за това как да се използват медиите, за да популяризират каузите на гражданските организации, „ескейп игра“ на открито.

След откриването са предвидени още няколко дискусии.

Започваме с „Живият елемент от мозайката“, където ще представим вдъхновяващи истории от гражданския сектор. Тук фондация „Подобри“ ще представят своя опит от град Шумен, „Амалипе“, Европейски институт. Тук ще бъдат представителите на фондация „Общност“ в помощ на зависимите от град Габрово, които имат една наистина вдъхновяваща кауза да помагат на хора, които са изпаднали в трудност покрай зависимости, разказа Мирослав Цеков.

Всички панели ще бъдат излъчвани на живо във фейсбук страницата на фестивала. 

Второто издания на фестивала „Демократична мозайка“ е под патронажа на кмета на Столичната община Васил Терзиев и с финансовата подкрепа на програма „Европа“ на Общината. 

Пълната програма е достъпна на фейсбук страницата на фестивала „Демократична мозайка“. 



Източник БТА