дом Акценти “Съюз за честна Румъния” за докладите на ЕК: Объркали са ни с...

“Съюз за честна Румъния” за докладите на ЕК: Объркали са ни с България

769
0

 

Европейската комисия е объркала Румъния с България в Механизма за сътрудничество и проверка, посочва днес в заглавие в. “Адевърул”, като се позовава на гражданското движение “Съюз за честна Румъния”, което представя доказателства за това под формата на две графики.

Според бюрократите, които събират информация в докладите за наблюдение на правосъдието в Румъния и България, българите заслужават отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка, а румънците – не. Президентът и румънското правителство би трябвало веднага да протестират, защото всички показатели показват точно обратното. Може да става дума за печатна грешка на Комисията, пише “Адевърул”, като се позовава на “Съюз за честна Румъния”, който представлява гражданско движение, отворено за всички лица и организации, които подкрепят принципите на доброто управление.

“Съюз за честна Румъния” представя основния показател, използван от дирекцията за правосъдие на Европейската комисия при оценката на независимостта на правосъдието.

Графиките показват не само че Румъния е много преди България, макар и двете страни да са под средното европейско равнище, но и че Румъния е напреднала най-много от всички новоприети държави, посочва “Съюз за честна Румъния”.

Първата графика представя показатели за независимост на правосъдието с резултати от едно до десет, като 10 е най-висока независимост на правосъдието. С такъв показател е Финландия. В тази графика резултатът на Хърватия е със стойност под 4, а този на България е почти 4. Резултатът на Румъния е над 5.

Във втората графика, която показва развитието от 2008 до 2018 г., се вижда, че Румъния има най-голямо развитие, регистрирайки резултат над 1. Графиката има и отрицателни стойности, в които попада Хърватия например, а България има положителен резултат, но под 0,5.

“Съюз за честна Румъния” отбелязва, че ситуацията е идентична и в индикаторите за корупцията, които ще бъдат публикувани постепенно през следващите дни. Румъния е постигнала за тези десет години най-големия напредък в Европа, докато България е стагнирала, макар равнището на България да бе по-слабо още в началото, отбелязва “Съюз за честна Румъния”. Гражданското движение призовава кандидатите за президент на Румъния да се произнесат по това политическо решение, което засяга влизането на Румъния в Шенген, пише “Адевърул”.

Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску определи като “несправедлив и смущаващ” начина, по който Румъния е представена в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка в сравнение с България. Бъсеску каза, че ако е присъствал на заседанието на Европейския съвет, е щял да обърне масата при вида на този доклад, пишат още “Адевърул” и “Ромъния либера”.

“Несправедливо. Несправедливо и смущаващо е да виждаш как на България, където все още убиват журналисти и бизнесмени, да й се отменя Механизма за сътрудничество и проверка, а на Румъния – не. Да виждаш, че Хърватия, която съвсем скоро е влязла в ЕС, е приемана в Шенген. Вярвайте ми, бих обърнал масата на Европейския съвет на самото заседание”, коментира бившият президент Траян Бъсеску в петък вечерта в предаване на ТеВеРе 1.

Бъсеску, който в момента е евродепутат, нарече последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, “грозно политическо решение срещу Румъния”. Той каза още, че “това, което се е случило, е неправилно”, пишат вестниците “Адевърул” и “Ромъния либера”.

“Не може да отмениш Механизма за сътрудничество и проверка на България и да го оставиш за Румъния. Българите отказаха да създадат Национална дирекция за борба с корупцията, отказаха да създадат Национална агенция по прозрачност, но направиха друго нещо: политиците платиха добре на медиите, за да не говорят за корупцията и готово”, коментира Траян Бъсеску.

Според него настоящият държавен глава “не може да спи спокойно”, при положение че Хърватия е влязла в Шенген, Механизмът за сътрудничество и проверка за България отпада, а Румъния остава извън Шенген и с Механизъм за сътрудничество и проверка. Бъсеску вижда и противоречие в това, че румънски прокурор е станал европейски главен прокурор, а страната остава под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка.  https://dnes.dir.bg/

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST