Състави от Украйна, Молдова и Румъния се включват в деветото издание на форум “Българско наследство” в Балчик

0
464

Международният форум „Българско наследство“ започва в Балчик тази седмица. Това е неговото девето издание. В тридневния форум участие ще вземат състави от българската диаспора от Украйна, Молдова и Румъния. Ще се включат и участници от България. Това съобщи за БТА организаторът Маруся Костова.

Форумът започва на 24 август с фолклорна част, като преди това ще има и дефиле на участниците. То ще премине през главната улица в Белия град и ще поднесе цветя на всички паметници, покрай които ще премине. През втория ден ще има конкурсна програма. В нея ще се включат всички състави от Украйна, Молдова, Румъния и България, каза още Костова.

Традиционно форумът е съпътстван от провеждане на конференции за българското наследство. Тази година първата среща е посветена на 150 години от рождението на Васил Левски. Ще я води проф. Пламен Митев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Втората конференция ще бъда свързана с етнологията на българите. Модератор там ще бъде проф. д-р Елена Рацеева от Кишиневския и Тараклийския университети в Молдова, каза още Костова. И двете конференции ще се проведат в Туристически център „Мелницата“, разказа организаторът.

Форумът „Българско наследство“ ще завърши на 26 август.