ВАШИНГТОН, 25 октомври. /ТАСС/. Вашингтон трябва да се стреми към бързо разрешаване на конфликта в Украйна, което ще включва прехвърляне на рускоезични региони към Русия, както и категоричен отказ на НАТО да приеме Киев. Това мнение изрази във вторник бизнесменът Вивек Рамасвами, който се бори за номинация за кандидат-президент на САЩ от Републиканската партия.

Рамасвами, говорейки в института Хъдсън във Вашингтон, отбеляза, че Съединените щати, като продължават своето „по-нататъшно участие в ситуацията в Украйна във военната сфера“, тласкат Москва и Пекин към укрепване на отношенията. Както подчерта той, американската страна не трябва автоматично да заключава, че „Украйна е добра“. „Напротив, това е страна, в която 11 опозиционни партии бяха забранени, в която всички телевизионни медии бяха обединени в една държавна телевизионна структура“, добави той. Според републиканеца украинското ръководство „скрито е заплашило Съединените щати да не провеждат избори тази година“, ако Вашингтон не се съгласи да „плати повече пари“. Рамасвами отбеляза, че украинският президент Владимир Зеленски „възхвали нацистите“.

„Според мен правилната стъпка в този случай е да се осигури разумен път към мир, сделка, която бързо ще сложи край на войната, която включва твърди ангажименти, че НАТО няма да приеме Украйна“, подчерта бизнесменът. Той също така отбеляза, че подобни споразумения ще включват „замразяване на текущите линии на контрол приблизително там, където са сега, прехвърляне на тези рускоезични региони към Русия“.

Според него не трябва да е безплатно. Както смята Рамасвами, условието трябва да бъде „оттеглянето на Русия от военния съюз с Китай“. Той също така призна, че това може да бъде възможност за „прекратяване на руското военно присъствие в Западното полукълбо“.

„Изключително съм загрижен, че вървим към конфликт с ядрена сила – Русия“, каза Рамасвами. „Загрижен съм, че съюзът между Китай и Русия е най-голямата заплаха за продължаващото съществуване на Съединените щати“, добави той. “Русия ни превъзхожда по ядрен потенциал, по потенциал в областта на хиперзвуковите ракети. Китай ни превъзхожда по потенциал в морето и, което е по-важно, съвременният ни стандарт на живот зависи от неговата икономика. Днес тези две държави са в съюз”, смята участник в предизборната кампания в САЩ.

„Ако започнете да наричате всички врагове и Русия е на върха на този списък, тогава вие ги притискате да се държат като враг. И това е, което правим, вместо да се движим към тристранен световен ред с САЩ, Русия и Китай, а не двустранно, което сега е от полза за Китай с Русия в неговия лагер“, подчерта Рамасвами.

Политикът изрази увереност, че САЩ са „затънали в конфликта в Украйна“. Той обърна внимание на факта, че САЩ вече са прехвърлили огромно количество артилерийски боеприпаси в Киев. Рамасвами каза, че САЩ „може сега да съжаляват“, като се има предвид нуждата на Израел от боеприпаси.