СЪДЯТ ДВАМА, ОГРАБИЛИ И УБИЛИ ПЕНСИОНИРАН ПОЛИЦАЙ ОТ СЕНОКОС

0
807

 

25-годишният Джанел А. и съучастникът му – 45-годишният Енчо А., известен като Сали, са предадени на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич за грабеж, придружен с убийството на 79-годишен мъж от добричкото село Сенокос. Престъплението по член 199, ал. 2, т. 2, във връзка с член 198, ал. 1 от НК, извършено в съучастие, се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, съобщава Апелативна прокуратура – Варна.

На 27 декември 2018 г. след обилна почерпка подсъдимите решили да крадат желязо. По предложение на 25-годишния Джанел се насочили към дома на 79-годишния Георги М., пенсиониран служител на МВР, който имал в двора си струпани метални тръби и стълба. Възрастният човек притежавал и ловна пушка, която Сали и Джанел решили да откраднат.

Когато влезли през съседно празно място в двора на Георги М. видели, че в една от стаите свети лампа и работи телевизорът. Присъствието на Джанел и Сали било усетено от възрастния мъж. Той попитал кой е, отключил и излязъл навън.

25-годишният Джанел го блъснал в гърдите, Георги М. паднал по гръб и започнал да вика за помощ. Джанел запушил  устата му, а Енчо А. започнал да удря с пета в челото пострадалия, ритал го в главата, псувал го, а 25-годишният подсъдим нанасял юмруци и запушвал устата му.

Сали влязъл в къщата, намерил мобилния телефон на 79-годишния Георги, взел го, като скрил това от съучастника си. После двамата си разменили ролите. Джанел влязъл да тършува за ловната пушка, а Енчо ритал стареца. Пострадалият дишал тежко, задушавал се и спрял да вика. След като не намерели ловната пушка, подсъдимите внесли тялото на Георги М. в дома му и го оставили да лежи в коридора.

На 28 декември 2018 г. тялото му било намерено там от племенницата му. Тя се обадила на кмета на село Сенокос, а заради петна от кръв в двора бил повикан и полицейски екип. Междувременно заместващата личния лекар на убития издала съобщение за смърт и Георги М. бил погребан.

Няколко дни по-късно синът на 79-годишния Георги М. установил, че от къщата липсва мобилния телефон на баща му и подал сигнал. Енчо /Сали/ продал отнетия телефон на Джанел за 20 лева и 4 л бира, като обяснил, че е подарък от сестра му.

За установяване причините за смъртта на 79-годишния Георги М., който бил в добро здраве и състояние за възрастта си, била разпоредена и извършена ексхумация на 12 февруари 2019 г. Заключението на назначената съдебномедицинска експертиза сочи като причина за смъртта на жертвата  тежка съчетана черепно-мозъчна и гръдна травма.

И Енчо /Сали/, и Джанел са осъждани. И двамата извършители на тежкото криминално деяние са с лоши характеристични данни и не работят. Енчо е без образование, а Джанел – с основно. След приключване на досъдебно производство двамата са приведени във варненския затвор.

Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд. НДТ