Съдбата иска Испания на полуфиналите на ЕВРО 2024, красивият футбол победи Германия

0
107

Испания победи Германия с 2:1 и се класира на полуфинала на Евро 2024, където ще играе срещу Франция или Португалия. Мачът бе последен в кариерата на полузащитника на Маншафта Тони Кроос, който беше главно действащо лице в двубоя.

В първата минута Педри имаше шанс за атака, но вратарят на германците Нойер отрази удара му. Минути по-късно Кроос огъна крака на полузащитника, стъпвайки върху него, контузи го и той трябваше да бъде заменен. В игра влезе Дани Олмо. В 11-ата минута испанският страж Унай Симон отрази центриране на Давид Раум. Испанският талант Ламин Ямал стреля покрай стената и германската врата, а Фабиан Руис също направи пропуск. Най-добрата възможност за германците бе в 21-ата минута след удар с глава на Кай Хаверц, но Симон спаси. Само две минути след това Нойер отрази шут на Лапорт. Кай Хаверц пропусна нова възможност за Германия в 35-ата минута. 4 минути по-късно Олмо стреля силно, но Мануел Нойер отби, след което стражът хвана топката при изстрел и на Ямал.

Втората част започна с пропуск на Алваро Мората, но все пак Испания поведе в 52-ата минута след пробив на Ямал и пас към Дани Олмо, който той реализира за 1:0. Роберт Андрих пропусна в 70-ата минута, като не успя да разконцентрира стража Симон, който плонжира и изби. Четвърт час преди края Никлас Фюлкруг нацели гредата. Натискът на Германия се увеличи. В 81-ата минута Кай Хаверц не се възползва от грешка на излезлия Унай Симон, след като го прехвърли, но с удар в тъч. В 88-ата минута Маншафтът изравни за 1:1, след като Кимих центрира, а Виртц прихвана топката и от движение стреля по посока на вратата на Симон.

Вероятно една от грешките на испанците в мача на този етап бяха смените на наставника Луис Де Ла Фуенте. Той извади от игра Робин Льо Норман в 46-ата минута, заменяйки го с Начо, но най-фрапиращо бе, че Ламин Ямал бе заменен в 53-ата минута от Феран Торес, а другата звезда на тима Нико Уилямс – в 79-ата от Микел Оярсабал. Таранът Алваро Мората пък отстъпи мястото си в 79-ата минута на Микел Мерино. Веднага след смените падна голът за Германия.

Редовното време приключи при резултат 1:1 и предстояха продължения.

В 101-ата минута Хоселу смени Фабиан Руис, като Де Ла Фуенте искаше да реши изхода на двубоя без дузпи. В 105-ата минута Вирц стреля от дъгата на наказателното поле, но топката мина покрай вратата на Симон. В 106-ата минута Германия претендираше за дузпа след блокиран удар на Кукурея в наказателното поле. Той беше дръпнал към тялото си лявата си ръка, но не и дясната, с която удари топката. Реферът обаче не отсъди дузпа. В 116-ата минута Симон спаси удар с глава на Фюлкруг. В 119-ата смяната на Луис де Ла Фуенте на Мората с Мерино хвърли испанските фенове в екстаз. Антонио Рюдигер изпусна Мерино, който след центриране, с глава прати топката във вратата на Нойер. В 124-ата минута Дани Карвахал бе изгонен за груб фаул и пропуска следващия мач за Испания, а при последващото центриране Кроос не успя да сътвори нищо при последния си досег с топката на футболния терен.

„Испанското проклятие“ над Германия продължава твърде дълго. Германците не познават победа над Испания в официален мач от 1998 година.

https://trud.bg