„Есетровата луна“ ще изгрее в небето на 19 август – какво е това явление и колко често се случва

Едно от най-хипнотизиращите астрономически явления на тази година, есетровата луна, комбинация от суперлуна и синя луна, ще се появи в небето на 19 август. Прочетете какво представлява това явление и колко често се случва в статията на Известия.

„Есетрова луна“ през 2024 г. – какво е това?

„Есетрова луна“ е името на едно от пълнолунията, което се случва през август. Самата формулировка идва от индианските племена, които ловили есетра в Големите езера и други големи водоеми по това време на годината.

Терминът „суперлуна“ идва от английския термин super moon, който е използван за първи път през 1979 г. в списанието за хороскопи на Dell Publishing. Луната в този момент е на разстояние 90% от най-близкия си подход до Земята. В това състояние Луната изглежда с около 14% по-голяма и 30% по-ярка, отколкото в най-отдалечените точки на своята орбита. Тези пълни луни са най-големите и най-ярките в годината.

Името „Blue Moon“ обаче няма нищо общо с цвета. Свързва се с английския израз Once in a Blue Moon („веднъж под синя луна“, което означава рядко събитие). Има два вида сини луни: сезонни и месечни. Синята Луна, която настъпва на 19 август, ще бъде сезонна.

„Sturgeon Moon“ през 2024 г. – кога да гледате

В същото време самите суперлуни не са необичайни: те могат да се появят три до четири пъти годишно. Тази година първата от четирите суперлуни ще се случи на 19 август в 21:26 московско /българско/ време, следващите на 17 септември, 17 октомври и 15 ноември.

Първата супер луна тази година ще съвпадне с есетровата луна, което е доста рядко. Интервалът между подобни събития може да бъде до 20 години, въпреки че средно се случва на всеки десет години. Следващата двойка такива луни се очаква през януари и март 2037 г.

По време на суперлуната спътникът на Земята наистина изглежда много по-ярък и по-голям от обикновено, но в действителност това не е така. Има така наречената лунна илюзия: Луната изглежда по-голяма, когато е близо до хоризонта, в сравнение с размера си високо в небето. Тази илюзия се създава поради факта, че нашият мозък изкривява интерпретацията на размерите и разстоянията на фона на земните обекти.

По-рано Известия разказаха за рядко астрономическо явление – голямо спиране на Луната или лунна станция. За последен път това се случи преди 18,6 години.

ИЗТОЧНИК