Студенти и представители на бизнеса се срещнаха в рамките на кариерно събитие на Университета по хранителни технологии в Пловдив

0
7



Университетът по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив срещна студенти от всички специалности в областта на хранителната индустрия и представители на бизнеса в рамките на събитието „Дни на кариерата – Кариерен навигатор“. То се проведе днес в двора на учебното заведение, където работодатели от различни сектори представиха своите дейности, стажантски и стипендиантски програми, както и възможности за кариерно развитие на младите специалисти. Форматът има за цел да подпомогне студентите да открият своето призвание и да направят информиран избор за професионалното си развитие.

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на област Пловдив проф. д-р Христина Янчева, ректорът на УХТ проф. Галин Иванов и зам.-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев. 

Проф. Галин Иванов поздрави официалните гости, студентите и представителите на бизнеса с добре дошли на първото издание на „Дни на кариерата – Кариерен навигатор“. „Убеден съм, че събитието ще се развива в годините, тъй като неговата основна роля е да създаде мост между образованието и бизнеса. УХТ в своята 71-годишна история се утвърди и наложи като водещ образователен и научен център в областта на хранителната наука, техника, технология, биотехнологията и туризма. Тази година нашият университет отвори врати и прие ученици в дуална форма на обучение. Считаме, че веригата на знанието трябва да върви единна, цялостна, за да можем да предложим добър образователен продукт и висококвалифицирани добре подготвени кадри, които да имат успешна реализация и да развиват българския бизнес и да го правят конкурентоспособен на международно ниво. Днес ние ще създадем този своеобразен мост между образованието и бизнеса“, каза ректорът на университета. 

Зам.-министър доц. Деян Стратев също поздрави присъстващите от името на министерството и прочете приветствен адрес от министъра на земеделието и храните Георги Тахов.  

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отбеляза избора на ден за организиране на събитието, който е Световен ден на прехраната. Фокусът върху Световния ден на прехраната са три думи. Първата е солидарност – солидарност с хилядите хора по света, които се борят срещу глада и недостига на храна. Втората дума е устойчивост и е свързана със създаването на устойчиви хранителни системи, които да щадят околната среда и устойчиви системи, които да създадат достатъчно храна за всички. Третата дума е сигурност – сигурност за всички хора, че имат достъп до безопасна и здравословна храна“, каза проф. Янчева.

Впечатленията си от днешното събитие за кариерно ориентиране в учебното заведние сподели Деница Иванова, която е четвърти курс в УХТ и изучава „Индустриален мениджмънт“. „В момента работя, но искам да се развия и да търся нещо по моята специалност. Досега говорих вече с три фирми, които ми вдъхнаха много доверие. Засега не съм се насочила към нищо конкретно, но със сигурност търся някаква позиция като мениджър. Чувствам, че фирмите ще ми помогнат“, коментира пред БТА студентката. 

В рамките на „Дни на кариерата – Кариерен навигатор“ е предвиден нетуъркинг финал за участващите компании от 14:00 до 16:00 часа, с възможност за дегустация на продукти, произведени в УХТ. От 13:00 часа в зала „Хоризонт“ ще се проведе кръгла маса на тема „Формулата за успех – УХТ+Бизнес = Кариера“. В дискусията ще вземат участие представители на над 25 водещи компании в хранителната индустрия, както и експерти от министерства, местната и публичната власт. 



Източник БТА