Страната, в която годината продължава 13 месеца

0
2113

Годината в Етиопия продължава 13 месеца. И не само това – етиопският календар изостава от западния календар със седем години и осем месеца, което прави събота началото на 2014 г., съобщи Би Би Си.

Това е така, защото календарът изчислява годината на раждане на Исус Христос по различен начин. Когато католическата църква въвежда изчислението си през 500 г. сл. Хр., Етиопската православна църква не го прави.

Lalibela ethiopia.

Така че новата година се пада на 11 септември, или 12 септември, ако е високосна година.

 

За разлика от децата, които растат в другите страни, етиопските младежи няма нужда да учат рими, за да запомнят колко дни има всеки месец.

В Етиопия е просто: всеки от 12-те месеца има 30 дни, а 13 -ият – последният от годината – има пет или шест дни, в зависимост от това дали е високосна година.

Времето също се отчита по различен начин, като денят е разделен на два 12-часови пояса, започващи от 06:00, което прави и обяд, и полунощ 06:00 часа по етиопско време.

Така че ако се уговорите с някой да се срещнете в Адис Абеба в 10 часа на чаша кафе – Етиопия все пак е родното място на арабиката – не се изненадвайте, ако се окаже, че срещата е в 16:00.

Етиопия също така е единствената африканска държава, която не е колонизирана. Италия се опитва да нахлуе в Етиопия или Абисиния, както страната е известна през 1895 г., когато европейските сили си поделят африканския континент – но Италия претърпява унизително поражение.

Италия успява да колонизира съседна Еритрея, след като италианска корабна компания купува пристанище Асаб на Червено море. Объркването, последвано от смъртта през 1889 г. на етиопския император Йоханес IV, позволява на Италия да окупира планините по крайбрежието.

Но няколко години по-късно, когато Италия се опитва да навлезе по-навътре в Етиопия, тя е победена в битката при Адва. Четири бригади от италиански войски са преодолени за броени часове на 1 март 1896 г. от етиопци, служещи на император Менелик II.

Италия е принудена да подпише договор за признаване на независимостта на Етиопия, въпреки че десетилетия по-късно фашисткият лидер Бенито Мусолини го нарушава, окупирайки страната в продължение на пет години.

Един от наследниците на Менелик – император Хайле Селасие, се възползва от победата над италианците, като настоява за създаването на Организацията на африканското единство (ОАЕ), днес наричано “Африкански съюз”, чието седалище е в столицата на Етиопия, Адис Абеба.

За много етиопци Ковчегът на завета, който съдържа двете плочи с десетте заповеди, за които Библията казва, че са дадени на Мойсей от Бог, не е загубен.

Етиопската православна църква казва, че ковчегът е под постоянна охрана на територията на църквата “Дева Мария Ционска” в Аксум, където никой няма право да го вижда.

Традицията гласи, че църквата притежава тази ценна реликва благодарение на Савската кралица, чието съществуване може да бъде оспорвано от историците, но като цяло не от етиопците.

Те вярват, че около 950 г. пр. Н. Е. царицата е пътувала от Аксум до Йерусалим, за да посети цар Соломон и да научи повече за всеизвестната му мъдрост.

Историята за нейното пътуване и сближаване със Соломон е подробно описана в епоса Кебра Нагаст (Слава на царете) – етиопско литературно произведение, написано на езика Геез през 14 век. https://www.vesti.bg

Етиопия е държава в Източна Африка, разположена във вътрешността на Африканския рог. Етиопия е втората по население държава в Африка със 111 386 391 души и е десетата по големина с площ от 1 100 000 квадратни километра. Столица е Адис Абеба.
Валута: Етиопски бир
Население: 112,1 милиона (2019 г.)
Официален език: Амхарски език