Стотици студенти и преподаватели събра откриващото събитие на тазгодишното издание на „Еразъм дни“ в Тракийския университет в Стара Загора

0
6



Стотици студенти и преподаватели събра в Академичния информационен център откриващото събитие на тазгодишното издание „Еразъм дни в Тракийски университет“. Това съобщиха от пресцентъра на учебното заведение. Международната инициатива „Дни на Еразъм“ се организира ежегодно по целия свят и цели да привлече внимание върху ползите от програмата за образователен обмен „Еразъм+“.

„Това е една уникална програма, която дава възможност на младите хора да пътуват, да обменят идеи и да мечтаят заедно“, каза в приветствието си ректорът на старозагорското висше училище проф. Добри Ярков. Той посочи, че ясно вижда, че онези, които са се възползвали от възможностите на програмата и са пътували, се завръщат обогатени и с отворен мироглед. Ректорът пожела на студентите да не спират да мечтаят и, където и да отидат, да се гордеят, че са възпитаници на Тракийския университет. 

В рамките на събитието експертите от Международния отдел, с ръководител заместник-ректора по научноизследователска и международна дейност проф. Дарина Заимова, представиха възможностите за мобилност, които програмата „Еразъм+“ предоставя както за студенти и докторанти, така и за преподаватели и служители. Понастоящем старозагорското висше училище има над сто двустранни споразумения с партньорски университети не само в Европа, но и от целия свят. Реализирани са над 2300 студентски мобилности с цел обучение и стаж, а над 1200 са мобилностите за преподаватели с цел преподаване и за експертен персонал с цел обмяна на опит.

Студенти от различни факултети, пътували неколкократно по програма Еразъм, разказаха от първо лице своите впечатления, а куиз с любопитни въпроси и атрактивни награди провери познанията на аудиторията по темата „Еразъм“.

„Животът е пред вас, възможностите, с които разполагате също. Единственото, което трябва да направите, е да разтворите вашия ум и сърце, за да видите това, което ви предстои. Еразъм програмата е възможност да отворите умовете и душите си и да мечтаете. Затова – просто мечтайте”, обърна се към студентите проф. Заимова.

Кулминацията на събитието бяха състезания по пейнтбол, дърпане на въже, стрелба с лък, дженга, дратс футбол, сумо и други. 

„Еразъм+“ е програмата на Европейския съюз за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа, се посочва в официалния сайт на програмата. Тя предлага възможности за мобилност и сътрудничество в областта на висшето образование, професионалното образование и обучение, училищното образование (включително образованието и грижите в ранна детска възраст), образованието за възрастни, младежта и спорта. Тазгодишните „Дни на Еразъм“ се провеждат в периода от 14 до 19 октомври във всички държави, които са легитимни за участие в програмата. 

 



Източник БТА