Столичанин погледна към Витоша и заговори за вулкан

0
1692

Столичанин погледна към Витоша и заговори за апокалипсис. Причината е необикновен облак, който в конкретния момент е приличал на изригващ от планината вулкан. “Витоша ми е Везувий”, написа мъжът в социалните мрежи, като сподели и снимка на явлението. Отдолу заваляха коментари и още подобни снимки.
Всъщност за планината, която е на един хвърлей от София, отдавна се носят легенди, че е изстинал вулкан. Всъщност дори на Витоша някога да е имало вулканична дейност, то това се е случвало преди чутовните 90 милиона години!

В онези безумно далечни от човешката история епохи недооформената планина всъщност е била дъно на гигантско море, като едва преди 65 милиона години части от днешна Витоша започват да се издигат над водата, а други места в областта да пропадат – например Пернишката котловина, обясняват от Списание 360. Всъщност Витоша и целият софийски район значително по-дълго време са били под вода, отколкото над и това е далеч по-интересна информация от мита за активния вулкан Витоша. Въпреки че никога няма да изригне, в недрата на Витоша наистина кипи активност – планината се издига (геологически бавно) всеки месец и всяка година. Незабележимо за хората, разбира се, не очаквайте скоро Черни връх да се превърне в осемхилядник!
https://blitz.bg

Ако сте фотографирали интересни облаци, където и да е, желаем да ни изпратите снимки на адрес: ndt@abv.bg  Заедно бихме могли да създадем галерия “Облаци”. За целта е необходимо да ни изпратите още Вашето име.