Стартира XVI Маратон на четенето 2021

0
1455
В Деня на детската книга – 2 април (рождения ден на Х.К. Андерсен), в библиотеката стартира Маратона на четенето, който ще продължи до 23 април (Международния ден на книгата и автрското право). За съжаление, за втора поредна година той ще се проведе при ограничителни мерки и с повече онлайн събития.
На Международния ден на детската книга, за да вдъхнат любов към четенето и да обърнат внимание на обществото върху детската литература, евродепутатът Емил Радев и кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ – СДС дариха книги за деца за регионалната библиотека, както и литература за библиотеките в малките населени места, които са с фонд под 3 хиляди тома. Дарението включва над 60 броя книги, сред които „Топ мистериите на вселената“ от Слави Панайотов, „Владетелите на България. От легендите до XX век“ от Пламен Павлов и др., Лебедово езеро – една вълшебна приказка, разказана от музика и балет, различни Енциклопедии и много други.
Дарителите обявиха кампания за набиране на книги за малките читалищни библиотеки. Акцията е целогодишна. В нея могат да се включат всички граждани, които искат да помогнат на малките обществени библиотеки. Даренията ще се приемат в Регионална библиотека „Дора Габе“ и ще бъдат преразпределени към читалищни библиотеки в областта.
В празничния ден библиотеката получи и дарение от Сдружение „Отечествен съюз“ с председател Симеон Симеонов. Сред дарените издания са „Модернизацията на нова България и цар Фердинанд I“, „Републиканизъм“ на Маурицио Вироли, История на отечествения Фронт/Съюз в България. Том 1-2 и др.
Изказваме благодарност за дарената литература, която ще намери своето място във фонда на библиотеката и ще бъде предоставена на многобройната ни читателска аудитория.
Да четем и споделяме заедно!