Руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Дмитро Кулеба разговаряха час и половина в Белек, Турция.

Двамата пристигнаха в Анталия, за да разговарят за пръв път след старта на военния конфликт между двете страни, който започна на 24 февруари с нахлуването на руската армия. Посредник в срещата е турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

След срещата двамата преговарящи споделиха протоколни реплики – за сложността на преговорите, за надеждата от нови преговори и т.н. Киев се опита да намери дипломатическо решение, каза Кулеба и подчерта, че е дошъл в Турция с две задачи – да организират хуманитарен коридор от Мариупол и 24 часово примирие.

“Чух, че прекратяването на огъня е свързано с изпълнението на исканията на Путин към Украйна. Украйна няма да се предаде. Готови сме за дипломатически решения, но докато няма такива, ние самоотвержено ще защитаваме земята си”, каза той.

Студеният мир е по-добър от студената война, рече Лавров. Той обясни, че са говорили за хуманитарни въпроси и за това какви мерки са взели руските войски. Хуманитарните коридори стават ежедневни. Иначе: “Руската операция върви по план” и “Не планираме да нападаме други страни”, заяви Лавров.

Посредникът на преговорите – турският външен министър Мевлют Чавушоглу написа в Туитър:

“В момент на огромна нужда от мир, се срещнах с руския и украинския си колеги Лавров и Кулеба в тристранна среща в рамките на дипломатическия форум в Анталия.
Искрено се надяваме, че мирът ще победи.
Ще продължим усилията си за дипломатическо решение между Русия и Украйна.”

Срещата се проведе в 5-звезден хотел в Белек. Въпросният хотел е известен с това, че там се състоя Срещата на Г-20 през 2015 година, в която участваха Барак Обама и Владимир Путин.

Срещата започна с разминаване в декларираните намерения за теми на разговорите. Украинците поискаха да се говори за хуманитарни коридори, а руснаците – за признаването на Крим като руски, а Л/ДНР – като независими републики. “Двамата министри обсъждат възможна бъдеща среща на президентите Зеленски и Путин”, заяви от Москва говорителят на руския президент.

Лавров и Кулеба и придружаващите ги делегации са настанени в различни хотели. Руската и украинската делегации няма да разговарят извън тройната среща на външните министри.

Преговарящите досега в Беларус групи са готови да се съберат веднага след срещата, ако на нея се постигне напредък.

Анкара храни надежда за благоприятен изход от тройната среща за спиране на руската инвазия и за мир в Украйна. „Нашите събеседници казаха, че ние сме една от малкото страни, които могат да установят диалог и с двете страни и че това е много важно в нашите срещи”, заяви Мевлют Чавушоглу пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Рано сутринта пред мястото на срещата се изви дълга опашка от журналисти, които се опитват да се акредитират. Турските медии подчертават, че над 330 журналисти от 34 страни ще следят първия контакт на високо ниво между Москва и Киев след руското нахлуване в Украйна.

Лавров: С пари на САЩ в Украйна се прави биологично оръжие. Не вярвам да има ядрена война

С пари на САЩ в Украйна се прави биологично оръжие. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговорите с украинския си колега Дмитро Кулеба и турския дипломат №1 Мевлют Чавушоглу.

Преговорите с посредничеството на Турция се проведоха в рамките на дипломатическия форум в Анталия и продължиха час и половина.

Това бе и първият контакт на високо равнище между Русия и Украйна след началото на военния конфликт.

Лавров е обсъдил с Кулеба възможностите за среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски.

Първият руски дипломат каза още, че не вярва евентуално да започне ядрена война. Русия никога не е говорила за вероятността от трета световна война, посочи Лавров.

В отговор на журналистически въпрос за нападението над родилния дом в Мариупол, Лавров припомни, че още на 7 март руската страна е предупредила, че болницата е завзета от ултранационалистите от батальона “Азов”. Лечебното заведение е било опразнено. От него са изведени родилките, лекарите, болничният персонал. Правете си изводи как се манипулира общественото мнение в целия свят, обърна се Лавров към представителите на медиите.

“Изключително много ни тревожи информацията, която се разкрива, че Пентагонът е създал няколко десетки военно-биологически лаборатории на украинска территория в рамките на своята програма за създаването на такива обекти по целия свят, в нарушение на конвенцията за забрана на биологическите оръжия. Ние направихме официално запитване как може да бъде обяснено това и изискваме отговор”, обяви Лавров.

Твърденията, че Русия отвлича хора на украинска територия, са пореден фейк от рода на тези, с които са пълни западните медии, категоричен бе дипломат №1 на Москва.

“Вие казахте, че това са факти, но аз мисля, че става въпрос за друга дума, също започваща с “ф”. С фейкове се пълни ефирът, интернет и медиите като цяло”, обяви Лавров.

“Ние не планираме да нападаме други страни, не сме нападали и Украйна – в Украйна се създаде ситуация, която създава преки заплахи за Руската федерация”, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

По думите му вече има данни, че за този месец е имало планирана офанзива в Донецк и Луганск.

“Въпреки нашите дългогодишни напомняния, увещания, призиви, предложения, никой не искаше да ни чуе. Президентът Путин многократон се изказа по тази тема. А новите факти, които се разкриват на освободените територии, в частност в Донецка и Луганска области, потвърждават, че Украйна е планирала нападение срещу тях. Планирането е било щателно, нападението е било предвидено за март”, обясни Лавров.

„Виждаме колко опасно действат западните ни колеги, включително и ЕС, които, в нарушение на всичките си принципи и т.нар ценности фактически поощряват доставката на смъртоносно оръжие в Украйна“, заяви първият дипломат на Москва.

“Ние дълги години предупреждавахме, че Западът прави от Украйна анти-Русия. Откъде – накъде НАТО ще определя сигурността на Русия. Ние не искаме в Украйна да се разполагат ракети, които директно застрашават Русия. Ние сме за неутрална Украйна”, каза още Лавров.

Западът се държи опасно, снабдява Украйна със смъртоносни оръжия и не е известно къде ще се окажат накрая доставените ракетни установки, добави Лавров.

По думите му САЩ и Западът като цяло създават опасност в региона от много години.

Онези, които доставят оръжия на Украйна и наемниците там, трябва да осъзнаят опасността от това, което вършат, посочи той.

В отговор на въпрос на Би Би Си дали е възможно прекратяване на огъня, Лавров заяви, че „специалната военна операция” ще продължи и че Владимир Путин казва, че тя върви по план.

Лавров отново призова за неутрален статут на Украйна и гаранции за сигурността: „Ако съдя по изказването на президента Зеленски, такъв подход си проправя път“. Руският външен министър подчерта, че беларуският формат на преговорите е ключов и се очаква от Киев да отговори на предложенията, залегнали в конкретни проекти на документи.

Лавров коментира и икономическата ситуация в страната си: „Справяли сме се с трудности на всеки етап от нашата история. Ще излезем от тази криза с оздравяло съзнание. Нямаме илюзии, че Западът може да е сигурен партньор. Няма да имаме илюзии, когато говори за своите ценности. Западът може във всеки момент да предаде всекиго, както и своите ценности“.

“Украйна крадеше руски газ още преди десетилетие, а Европа мълчеше. Русия никога не е използвала доставките на нефт и газ като оръжие”, категоричен бе Лавров.

Кулеба след срещата с Лавров: Няма напредък за спиране на огъня, няма да капитулираме пред Русия

След разговорите със Сергей Лавров в Анталия украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че срещата не е била лесна. Той обаче изрази готовност да проведе нови разговори в същия формат. Кулеба беше категоричен, че Украйна няма да капитулира пред Русия.

Кулеба заяви още, че най-големият проблем, пред който е изправена страната му, е положението в обсадения пристанищен град Мариупол, подложен на интензивен обстрел и разрушения от руските сили.

Той добави, че няма напредък по прекратяването на огъня и че Украйна има две задачи – да организира хуманитарен коридор от Мариупол и да постигне 24-часово примирие.

Кулеба заяви, че на преговорите с Лавров е посигната договореност да продължат усилията за постигането на хуманитарни решения по места.

Лавров обче не е дал увереност за осигуряването на хуманитарни коридори.

“Повдигнахме въпроса за прекратяване на огъня за 24 часа, за да разрешим най-належащите хуманитарни проблеми. Не постигнахме прогрес в това отношение, явно решения по този въпрос вземат други хора в Русия”, отбеляза Кулеба.

На Киев и Москва е нужен сериозен разговор, без клишета, обяви Кулеба и подчерта, че Украйна е готова за дипломатически решения на конфликта, но такива засега няма.

Кулеба бе категоричен, че Киев няма да изпълни исканията на Русия.

https://epicenter.bg/