ДИМИТЪР ИЛИЕВ ЗА ВТОРИ ПОРЕДЕН ПЪТ Е “ФУТБОЛИСТ НА ГОДИНАТА”

Звездата на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев беше избран за “Футболист на годината” в България за 2020 година. Капитанът на “смърфовете” триумфира със 158 точки, оставяйки зад себе си Валентин Антов (126) от ЦСКА-София и Антон Недялков (72) от Лудогорец. Така Илиев спечели престижната анкета за втора поредна година. Той е вторият играч на клуба от “Лаута” след Христо Бонев, стигнал до номер 1 в страната.

95 спортни журналисти от 37 медии гласуваха в 60-ото издание на анкетата “Футболист на годината. Събитието започна с ретроспекция на победителите през изминалите шест десетилетия. След това започна раздаването на наградите. Призът за най-красив гол на 2020 година спечели Тодор Неделев. Наградата “Лъвско сърце – Трифон Иванов” заслужи посмъртно шофьорът на автобуса на Беласица Нако Велянов, който получи инфаркт зад волана, но успя да спаси целия отбор от Петрич.

Евдокия Попадинова за пореден път стана номер 1 в женския футбол. Звездата в женския тим на Наполи се включи от Италия и призна, че е много щастлива от наградата. Тя си пожела още много голове в Серия “А”. За най-прогресиращ млад футболист спортните журналисти избраха младата надежда на Лудогорец Доминик Янков. За най-добър чужденец в efbet Лига спортните журналисти определиха Али Соу, който събра 41 гласа. Второто и третото място останаха за Матиас Курьор и Клаудиу Кешерю.

За най-добър вратар представителите на медиите посочиха стража на Локомотив (Пловдив) Мартин Луков.  Наградата за най-добър защитник в България получи Валентин Антов от ЦСКА-София.  Най-добър халф в efbet Лига за 2020 година стана звездата на ЦСКА-София Тиаго Родригес. За най-добър нападател беше избран голмайсторът на ЦСКА 1948 Мартин Камбуров. Николай Киров беше избран за най-добър български треньор за 2020 година. Зад него в подреждането останаха Стамен Белчев и Илиан Илиев.

Накрая спортният министър Красен Кралев обяви тройката на най-добрите футболисти на България за 2020 година: Илиев, Антов и Недялков.

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЩЕ ДОМАКИНСТВАТ В КАВАРНА

Първия си официален мач за новата година ще изиграят в събота хандбалистите на Добруджа. Те ще се изправят срещу силния тим на Локомотив (Горна Оряховица) в среща от първенството на мъжката „А” хандбална група. За съжаление, добруджанци ще домакинстват не в Добрич, а в Каварна, защото в областния град няма подходяща отоплена зала. Мачът с „железничарите” е от 14.00 часа.

Момчетата на Георги Андреев започват втория дял на първенството, след като проведоха две контролни срещи – в първата се наложиха над Калиакра (Каварна), а във втората загубиха от състава на Шумен.

Междувременно „железничарите” от Горна Оряховица изиграха вече една официална среща. Преди три дни в отложен мач от шестия кръг на първенството те загубиха гостуването си на Пирин-64 (Гоце Делчев) с 29:24 (11:14). Така записаха второто си поражение в кампанията и с актив от 12 точки заемат четвърто място в класирането. Подмладеният добрички тим е последен в подреждането с 2 точки.

  • „А” ХАНДБАЛНА ГРУПА – МЪЖЕ

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Осъм (Ловеч) 9 8      0      1      281:246   16 точки
  2. Пирин (Г. Делчев) 8 7      0      1      273:192   14
  3. Шумен-61 8 7      0      1      252:186   14
  4. Локомотив (ГО) 8 6      0      2      265:208   12
  5. Чардафон (Габрово) 8 4 1      3      234:218   9
  6. Спартак (Варна) 9 3      2      4      260:241   8
  7. АСТИ-91 (Хасково) 9 3      1      5      225:284   7
  8. Левски (Левски) 9 1 0      8      241:311   2
  9. Локомотив (Мездра) 9 1      0      8      243:313   2
  10. Добруджа 8 1 0      7      210:285   2

НАКАЗАХА ЛЕО МЕСИ ЗА ДВА МАЧА

Капитанът на Барселона Лионел Меси се размина само с два мача наказание за червения си картон от финала за Суперкупата на Испания срещу Атлетик (Билбао) в неделя. Тогава нападателят удари без топка в лицето Асиер Вийялибре от състава на баските и беше отстранен, а каталунците отстъпиха с 2:3. Клубът ще обжалва.

Лео рискуваше да бъде санкциониран дори за четири срещи, но Дисциплинарната комисия не беше толкова крайна. Меси ще пропусне двубоите срещу Корнейя за Купата на Испания днес и срещу Елче в Ла Лига през уикенда. Ако всичко е наред, той би трябвало да се завърне на 31 януари, за когато е насрочен шампионатен дуел с Атлетик (Билбао). Паузата идва в точния момент за Бълхата, защото той и без това не беше в оптимална форма заради скорошна контузия.

Междувременно от Дисциплинарната комисия към Испанската футболна федерация обясниха защо Лионел Меси беше санкциониран само за два мача за изгонването си в битката с Атлетик (Билбао). Действието на нападателя е окачествено от комисията като “удар по насилствен начин, без обаче да е налице агресия”. Точно липсата на агресия е ключова, защото ако такава беше отчетена, то Лео трябваше да бъде наказан за поне четири двубоя. Освен това Меси има късмет, че е извършил нарушението, докато топката е била в игра, а не при спряна такава, защото при втория вариант наказанието е по-голямо.

ДУПЛАНТИС БЕШЕ ИЗБРАН ЗА СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА В ШВЕЦИЯ

Световният рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис беше избран за Спортист на 2020 година в Швеция, получавайки наградата на Шведското Радио Свен Йеринг. Победителят се определя в широко обществено гласуване. Тази година победителят Дуплантис събра 57 процента от всичките 366 хиляди вота, с два пъти повече от ски-бегачката Лин Сван, която остана на 2-о място. Трети в допитването сред народа остана Хенрик Харлаут, който е състезател в ски-свободен стил. Общо осем спортисти бяха номинирани в това гласуване. “Не мога да изразя колко съм благодарен на шведския народ за това, че се чувствам добре дошъл в страната. Ще направя всичко по силите си, за да се чувствате горди с мен”, заяви Дуплантис при получаване на наградата.

21-годишният Дуплантис също така беше обявен и за най-добър спортист при мъжете, като получи и специална статуетка за най-добри постижения през годината. За изненада на всички, Дюплантис говори при приемането на статуетките на шведски. Както се знае, той е роден в САЩ, а баща му е индианец от племето каджуни, живеещи в Луизиана, където са били депортирани от Нова Скотия през 18-и век.

Дуплантис преодоля магическата дистанция от 6 метра в овчарския скок на 10 състезания през 2020 година, постижение принадлежало преди това единствено на легендата Сергей Бубка. През февруари миналата година той последователно на два пъти подобри рекорда, като най-напред премина 6.17 м, а осем дни по-късно подобри резултата на 6.18 м.

Баща му Грег Дуплантис – бивш състезател на овчарски скок, беше избран за треньор на годината. При дамите очаквано номер 1 е Лин Сван.

МАНДЖУКИЧ ВЕЧЕ Е ИГРАЧ НА МИЛАН

Милан официално привлече нападателя Марио Манджукич с договор до края на сезона. В контракта има опция за удължаване с една година. 34-годишният хърватин бе свободен агент от юли, когато напусна катарския Ал Духаил.

Манджукич ще допълни с опит атаката на Милан, а Златан Ибрахимович вече одобри трансфера. Хърватинът е печелил 4 пъти титла в Италия с Ювентус и два пъти Бундеслигата с Байерн, с който има и Шампионска лига.

Сребърният медалист от Мондиал 2018 ще играе с номер 9 на “Сан Сиро”. Все още не е ясно кога Стефано Пиоли ще може да разчита на него, тъй като нападателят не е играл в официален мач от март.

МАРИУС ЛИНДВИК СПЕЧЕЛИ СЪСТЕЗАНИЕТО В ЗАКОПАНЕ

Норвежецът Мариус Линдвик спечели състезанието от Световната купа по ски скок на голямата шанца в Закопане (Полша). Той събра 296,5 точки след скокове от 135 и 145,5 метра. 22-годишният норвежец бе втори след първия скок, но вторият му опит бе много силен и му позволи да запише първа победа за сезона и едва трета в кариерата му.

Втори завърши словенецът Анже Ланишек с 294,2 точки. Ланишек водеше след първия скок, в който преодоля 133,5 метра, а във втория направи 143,5 метра, които обаче не му бяха достатъчни за краен успех. Трети завърши друг норвежец – Роберт Йохансон, с 292,9 точки и скокове от 131 и 141 метра. В топ 6 място заеха още австриецът Даниел Хюбер, полякът Анжей Стенкала и японецът Рьою Кобаяши.

В класирането за Световната купа начело остава Халвор Гранеруд. Норвежецът, който завърши на 23-то място, има 956 точки. Втори със 716 точки е германецът Маркус Айзенбихлер, а трети с 646 точки е полякът Камил Стох. Линдвик е седми с 437 точки.

ЕВДОКИЯ ПОПАДИНОВА БЛЕСТИ В ИТАЛИЯ С ГОЛ СРЕЩУ РОМА

Една от най-добрите ни футболистки Евдокия Попадинова продължава да блести на международната сцена. Тя реализира своя първи гол за Наполи през новата 2021 година. Попадението дойде при загубата от Рома с 2:3 в мач от 11-ия кръг на Серия „А“ при жените. Нападателката от Хаджидимово се разписа още в 14-ата минута с глава и по този начин добави втори гол на своята сметка. Евдокия се разписа и в предходния двубой на Наполи срещу Верона.

Въпреки това Рома успя да стигне до пълен обрат още на почивката с голове на Анамария Сертурини и Андреса Алвеш от дузпа.През втората част отборът на гостите също получи право да изпълни 11-метров наказателен удар, реализиран от Сара Хюшет. В 64-тата минута обаче Елиса Бартоли донесе успеха на Рома.

Във временното класиране българката и нейният Наполи са на последното 12-о място с актив от 1 точка, докато Рома е на 6-а позиция с 16.

БОКА ХУНИОРС СПЕЧЕЛИ ПЪРВАТА КУПА „ДИЕГО МАРАДОНА”

Бока Хуниорс спечели първото издание на турнира за Купа „Диего Марадона”, след като на финала се наложи над Банфилд с 5:3 след дузпи. Редовното време завърши 1:1, като зелените от Банфилд изравниха буквално с последния удар в мача.

Турнирът беше наречен в чест на легендата на аржентинския и световния футбол, който си отиде от този свят през ноември. Иначе мачовете започнаха през октомври, но впоследствие Купата прие името на иконата на милиони хора на планетата.

Рокгрупа, събрана от бивши професионални футболисти, изпълни няколко парчета на терена преди началото на мача, в комбинация с пиротехника и светлинно шоу. Снимки и крилати фрази на бившия играч на Бока, Барселона и Наполи допълваха шоуто.

След не много атрактивни първи 45 минути на стадион “Сан Хуан дел Бисентенарио”, Бока Хуниорс излезе напред в резултата. Точен беше със зрелищен далечен удар Едуин Кармона 19 минути след началото на втората част. Но в 6-ата минута на добавеното време Лусиало Лоло изравни за Банфилд, минута след като Емануел Мас от другия отбор беше изгонен с червен картон.

И петимата изпълнители за Бока бяха точни при наказателните удари, докато Хорхе Родригес от Банфилд пропусна.

Победата е първа за тима от 27 декември и донякъде трябва да притъпи болката от отпадането от Сантос на полуфинала за Копа Либертадорес.

ЗЛАТАН СЕ ЗАВЪРНА И НАПРАВИ МИЛАН ЗИМЕН ПЪРВЕНЕЦ

Отборът на Милан победи с 2:0 като гост Каляри в двубой от 18-ия кръг на Серия „А” на “Сардиния Арена” и се завърна еднолично на върха в класирането, който споделяше временно със съгражданите си от Интер. И двата гола за “росонерите” отбеляза шведската мегазвезда Златан Ибрахимович, който не се беше разписвал от ноември, когато получи контузия и се възстановяваше продължително.

Така Милан ще завърши полусезона на върха в класирането, независимо от резултата в мача с Аталанта от последния зимен кръг, което не се беше случвало от 9 години насам. Това е така, защото Милан има предимство пред Интер в преките двубои (успех с 2:1). Любопитното е, че през 2011 година, когато станаха шампиони, “росонерите” отново зимуваха на върха след успех над Каляри, а впоследствие спечелиха и титлата.

Гостите стартираха по-активно и получиха право да изпълнят дузпа още в седмата минута за нарушение срещу Златан Ибрахимович. Именно шведът се нагърби с изпълнението и реализира за 1:0. Милан продължи да бъде по-активен на терена и в средата на първата част можеше да стигне до второ попадение, но Краньо отрази удар от дистанция. В 37-ата минута гредата спаси Каляри от второ попадение след удар на Калабрия.

Така резултатът се запази до почивката, а след нея първата възможност беше пред състава на Каляри, но до гол не се стигна. Милан бързо си върна инициативата и в 52-ата минута стигна до второ попадение. Негов автор стана отново Златан Ибрахимович, който получи топката от Калабрия на границата на наказателното поле, напредна и стреля. Попадението му беше ревизирано чрез ВАР поради съмнения за засада, но беше признато. В 63-ата минута Каляри беше близо до почетно попадение чрез Джовани Симеоне, но Донарума спаси. В ответната атака Ибрахимович беше близо до своя хеттрик, но беше спрян от Краньо. Четвърт час преди края Милан остана с 10 души на терена, след като Алексис Салемакарс получи втори жълт картон малко след появата си на терена като резерва. С човек повече на терена Каляри заигра по-уверено и стигна до две възможности. Първата беше отразена от Донарума след удар с глава на Алберто Чери. При втората опитът на Лука Чепители да намери вратата на гостите с глава, се оказа неуспешен.

В крайна сметка резултатът остана непроменен и така Милан се поздрави с пореден успех, който го върна на върха в класирането с 43 точки – 3 повече от Интер. Авансът на Милан пред актуалния първенец Ювентус е цели 10 точки, което изглежда непреодолим аванс.