ТРИМА СИ ТРЪГНАХА С ПО ДВЕ ТИТЛИ ОТ ОЛИМПИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ В АЛБЕНА

Бъдещите шампиони на България се събраха в Албена под знамената на Българския олимпийски комитет (БОК) за традиционния Олимпийски младежки фестивал. Лятното издание на форума отбелязва 15-ата си годишнина с участието на близо 500 млади таланти в рекордните като брой 10 спорта: бадминтон, баскетбол, бейзбол, брейк, лека атлетика, плажен волейбол, плажна борба, плуване, футбол и тенис на маса, информира БТА.

Поредното издание на форума ще се запомни с дебютното участие на брейк танците, които ще излъчат първите си олимпийски шампиони на игрите в Париж след две години. В Албена участваха 12 от най-добрите брейкъри в страната с две демонстративни сесии и финален турнир в кратък формат, в който за 30 минути всички 12 състезатели са на сцената и с много интензивни изпълнения определят най-добрите. Спиращите дъха брейк танци възпламениха публиката с невероятната си динамика и атракция, а титлите отпътуваха към Бургас, Перник и Пазарджик.

Бейзболът също направи своя състезателен дебют на младежкия фестивал. След като миналата година той беше само демонстративен спорт, това лято е в програмата като официален турнир с участието на 4 отбора във версията Бейзбол 5. Тази разновидност е в програмата на Младежките олимпийски игри в Дакар и през есента България ще бъде домакин на Световното първенство за младежи и девойки до 17 г. в столичната зала “София”, което ще е квалификация за въпросната олимпиада в Дакар. На финала в Албена отборът на Лъвовете надигра много трудно с 4:3 тима на Академиците, за да грабне Купата на победител в първия бейзболен турнир от фестивала.

С по две титли от състезанията си тръгнаха варненските плувци Лора Великова (със злато на 100 м бътерфлай и на 100 м съчетано) и Валентин Киряков (победител на 100 м бруст и на 100 м съчетано), както и представителката на сливенската борба Несрин Сюлейманова, спечелила в леката категория и триумфирала като абсолютна шампионка.

На тържественото закриване участниците бяха поздравени от Анатоли Илиев – дългогодишен организатор на фестивала, който благодари за емоционалните мигове по спортните арени и пожела много здраве и весела ваканция на всички. Призьорите бяха наградени още от техните треньори, легендарни шампиони и заслужили деятели на спорта.

Надпреварите през изминалите дни се състояха в първокласните и отлично подготвени спортни арени на комплекс Албена, който преди три години стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата “Европейски курорт на спорта”.

По традиция фестивалът на БОК се провежда под мотото “Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) УГОВОРИ 4 КОНТРОЛИ

Футболистите на Септември (Тервел) ще започнат подготовката си за новия сезон в трета лига на 15 юли. Целият тренировъчен процес ще протече на местната база. В хода му петият в класирането от миналия сезон ще изиграе четири приятелски срещи. На 17 юли в Тервел ще гостува съставът на Устрем (Дончево), а седмица по-късно това ще стори тимът на Рилци (Добрич). На 31 юли тервелчани ще гостуват на Спортист в Генерал Тошево, а на 6 август ще премерят сили на свой терен със Спартак II (Варна).

Междувременно стана известно, че в Септември (Тервел) се работи сериозно и по селекцията за новия сезон. В отбора са привлечени футболисти, които нямат нужда от представяне, защото са играли в професионалния футбол. Става въпрос за Владислав Мирчев и Румен Николов. Първият вкара десет гола за Устрем (Дончево) през пролетния полусезон на Североизточната трета лига. Стори го, въпреки че често влизаше като резерва. През последната кампания Николов пък беше лидер последователно на Спортист (Генерал Тошево) и Светкавица (Търговище), за които реализира съответно пет и четири гола. Целта на привличането им е да се подобри резултатността на тервелския тим.

ПОГБА Е ПОДПИСАЛ С ЮВЕНТУС

Досегашният футболист на Манчестър Юнайтед Пол Погба е подписал 4-годишен контракт с Ювентус и се завръща при “бианконерите”, съобщи журналистът Санти Ауна. Друг представител на медиите, известен с новините си за торинци – Ромео Агрести, потвърждава за постигнато пълно споразумение между двете страни. Официално обаче контрактът все още не е обявен. По принцип Погба се води част от Юнайтед до края на юни, след което става свободен агент.

Преди няколко дни се появиха информации, че Пари Сен Жермен се опитва в последния момент да се разбере с халфа.

МАНЧЕСТЪР СИТИ ОФИЦИАЛНО ПРЕДСТАВИ ХОЛАНД

Манчестър Сити официално представи звездното си ново допълнение Ерлинг Холанд. Още на 10 май шампионите анонсираха, че са постигнали споразумение с Борусия (Дортмунд) за трансфера на 21-годишния норвежец. От „Етихад Стейдиъм“ активираха освобождаващата клауза, записана в договора на играча с “жълто-черните”, за която английските медии твърдят, че е била в размер на 60 милиона евро (51 милиона паунда). Нападателят подписа петгодишен договор с „гражданите“. Официално той ще стане играч на Манчестър Сити на 1 юли.

Датата на представянето не е избрана случайно, тъй като на този ден преди 22 години бащата на Ерлинг – Алфи, подписва своя договор с Манчестър Сити. „Роден съм в Англия и цял живот съм бил фен на Ман Сити. Знам много за клуба. Тук се чувствам като у дома. Този ден е гордост за мен и моето семейство. Винаги съм наблюдавал Сити. Обичах да гледам отбора в последните няколко сезона. Няма как да не се възхищаваш на стила на игра на тима, който играе вълнуващ футбол и създава много голови възможни, което е идеално за играч като мен. В този отбор има толкова много футболисти от световна класа, а Пеп е един от най-великите мениджъри за всички времена. Затова вярвам, че това е правилното място, на което мога да удовлетворя амбициите си. Искам да вкарвам голове, да печеля трофеи и да се развивам като футболист. Убеден съм, че мога да постигна това тук. Това е страхотен ход за мен и нямам търпение да започна сезона”, заяви Холанд, който отбеляза 86 гола в 89 мача за Борусия.

Твърди се, че Холанд ще получава по 375 000 паунда седмично в Манчестър Сити. „Следим Ерлинг от няколко години и сме щастливи, че можем да го привлечем в Манчестър Сити. Головите му рекорди са нещо изключително, а представянето му с екипа на Борусия и в частност изявите му в Шампионската лига показаха, че той може да има успехи на най-високо ниво. Ерлинг има всичко, което искаме от един нападател. Сигурни сме, че той ще се отличи в този отбор и тази схема. Неговият прогрес е забележителен, а той е още само на 21 години. Сигурен съм, че нашите фенове ще изпитат наслада от изявите на Ерлинг“, коментира футболният директор на Сити Чики Бегиристайн.

СЕРИНА УИЛЯМС И СТАН ВАВРИНКА ЩЕ ИГРАЯТ НА “УИМБЪЛДЪН”

Американката Серина Уилямс и швейцарецът Стан Вавринка получиха “уайлд кард” за основната схема при жените и при мъжете за започващия на 27 юни турнир “Уимбълдън”. Организаторите публикуваха списък със седем мъже и шест жени, които получават специална покана за основната схема, като и при двата пола бройката ще бъде допълнена до осем.

Освен носителя на три титли от “Големия шлем” Вавринка, който в момента е 290-и в ранглистата на АТP, “уайлд кард” при мъжете получават още британците Лиъм Броуди, Джей Кларк, Алистър Грей, Пол Джъб и Райън Пенистън, както и холандецът Тим ван Райтховен, който през миналата седмица сензационно спечели подгряващия турнир в Хертогенбош.

При жените най-голямото име е това на Серина Уилямс. 23-кратната шампионка от “Големия шлем” и седемкратна победителка на “Уимбълдън” няма нито един официален мач през последните 12 месеца и изпадна от първите 1200 в класацията на WТА. 40-годишната Уилямс обаче ще се завърне на корта тази седмица, когато ще играе на двойки на турнира в Ийстбърн. Освен Уилямс, с “уайлд кард” за основната схема са още британките Кейти Боултър, Джоди Бъридж, Сонай Картал, Юрико Миязаки и Кейти Суон.

ТЕОДОР САЛПАРОВ ОСТАВА В ШАМПИОНА ХЕБЪР

Теодор Салпаров ще продължи да носи екипа на Хебър, потвърдиха от волейболния шампион в понеделник. 39-годишният бивш национал поднови договора си с отбора от Пазарджик за още един сезон. Либерото се присъедини към “тигрите” преди близо 12 месеца. Салпаров е трикратен клубен шампион на Европа със Зенит (Казан) в периода 2015-2017 година. В кариерата си е бил състезател на Нефхохимик 2010 (Бургас), ЦСКА (София), АСЮЛ (Лион), Динамо (Москва) и Галатасарай.

През последната кампания Теодор Салпаров спечели титлата, купата и Суперкупата на България с Хебър.

КЛУБЪТ НА БАЛОТЕЛИ И МОНТЕЛА ПОКАНИ ХУАН МАТА

Елитният турски клуб Адана Демирспор е направил оферта на Хуан Мата, който е свободен агент след раздялата си с Манчестър Юнайтед. Ексцентричният собственик на клуба Мурат Санджак тази година си е поставил като цел номер 1 да влезе в групите на Шампионската лига или в най-лошия вариант в Лига Европа. Поради тази причина той няма да жали средства и ще се опита да се подсили с играчи от най-високо качество.

Старши треньор на Адана Демирспор е Винченцо Монтела, а в отбора играят световният шампион с Франция Лоик Реми, исландският полузащитник Биркир Бярнасон, Юнес Беланда, Брит Асомбалонга и нападателят Матиас Варгас. Но номер 1 безспорно е Марио Балотели, който в първия си сезон вкара 18 гола в 31 мача.

Тази година беше първа за “синьо-белите” в Суперлигата на Турция след 27 години чакане. И макар в един момент клубът да се доближи до топ 3, в крайна сметка завърши на 9-о място. Втория сезон в елита обаче трябва да бъде много по-впечатляващ, е обявил Санджак пред треньора Монтела.

Испански клубове от Примера дивисион също са се свързали с агентите на Мата, но турците ще се опитат да подобрят максимално финансовото си предложение. Интерес към него има и от САЩ.

УНГАРИЯ НАПРАВИ ЗА СМЯХ АНГЛИЯ В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Унгария заби нов мощен шамар в лицето на Англия в Лигата на нациите. Маджарите за втори път победиха “Трите лъва”, този път с мощното 4:0, в група 3 от Лига “А”, информира sportal.bg. Футболистите на Марко Роси тотално надиграха домакините на “Молиню” и заслужено стигнаха до успеха с голове на Роланд Шалай в 12-ата и 70-ата минута, Жолт Наги в 80-ата и Даниел Газдаг в 89-ата минута.

Домакините първи създадоха голово положение. Това се случи в 6-ата минута, когато Джаред Боуен бе намерен в близост до вратата, но изстрелът му с глава не бе достатъчно добър и защитник успя да го блокира пред голлинията. Унгария обаче откри резултата с първия си шанс в мача. В 16-ата минута след центриране от фаул топката бе свалена към Роланд Шалай в близост до вратата, който я овладя и с удар от въздуха отбеляза за 0:1. При този резултат завърши първото полувреме.

Второто полувреме започна с натиск на домакините, но той бе доста хаотичен и ударите към вратата на съперника липсваха. В 70-ата минута резултатът бе удвоен в полза на Унгария. От наглед елементарна ситуация при един тъч Калвин Филипс загуби топката и позволи на съперника да организира бърза атака, топката бе подадена към непокрития Роланд Шалай, който хладнокръвно отбеляза за 0:2. В 77-ата минута изстрел на Хари Кейн се отби от напречната греда, а след това нападателят се строполи в наказателното поле след съприкосновение със защитник, но дузпа не бе отсъдена. В 80-ата минута резултатът стана класически в полза на маджарите. Ласло Наги бе изведен в наказателното поле, но бе блокиран, топката стигна до Жолт Наги, който с мощен удар извън наказателното поле вкара за 0:3. А положението за “Трите лъва” стана още по-лошо в 82-ата минута, когато Джон Стоунс получи втори жълт и червен картон за удар с ръка в лицето на съперник. Унгария довърши англичаните в 89-ата минута с четвърти гол. След бърза контраатака Даниел Газдаг бе изведен лице в лице с Аарън Рамсдейл и елегантно го преодоля за крайното 0:4.

След този резултат Унгария оглави класирането в групата с актив от 7 точки. Англия пък остава на дъното, без победа на сметката си и със само 2 точки в актива си.

ГЕРМАНИЯ УНИЗИ ЕВРОПЕЙСКИЯ ШАМПИОН ИТАЛИЯ С ПЕТ ГОЛА

Германия записа паметна победа с 5:2 при домакинството си от Лигата на нациите срещу европейския шампион Италия, който пък изигра един от най-срамните мачове в своята история. „Маншафта“ поведе с пет гола благодарение на Йошуа Кимих (10), Илкай Гюндоган (45+4 – дузпа), Томас Мюлер (51) и Тимо Вернер (68, 69) а последните две попадения в срещата бяха за „адзурите“ с автори Вилфред Ньонто (78) и Алесандро Бастони (90+4). Така бундестимът постигна първия си успех в турнира след трите си поредни ремита, а неговият съперник претърпя първото си поражение в надпреварата. Това е най-резултатната победа за германците във всичките им двубои в Лигата на нациите, както и първа срещу Италия в редовното време на официален мач.

Така Германия се изкачи на втората позиция в група 3 на дивизия „А” с актив от 6 точки, а Италия се свлече от първото на третото място, оставайки с 5 пункта. Изненадващо новият лидер е Унгария със 7 точки, а Англия е на дъното със само 2 пункта.