СПОРТНА ПАНОРАМА: МИЛИЦА МИРЧЕВА ПОДОБРИ НАЦИОНАЛНИЯ РЕКОРД НА 10 000 МЕТРА НА ОТКРИТО; ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАВЪРШИХА НА ВТОРО МЯСТО; СУПЕР БОБО И ПАНАТИНАЙКОС ЗАВЪРШИХА С ДРАМАТИЧНА ПОБЕДА РЕДОВНИЯ СЕЗОН В ГЪРЦИЯ; КРАСИ АНЕВ СПЕЧЕЛИ ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО НА 15 КИЛОМЕТРА; ХЕЛЪН ОБИРИ С ИСТОРИЧЕСКИ СВЕТОВЕН ТРЕБЪЛ; БАРТИ СРАЗИ ПЛИШКОВА НА ФИНАЛА В МАЯМИ

0
1350

МИЛИЦА МИРЧЕВА ПОДОБРИ НАЦИОНАЛНИЯ РЕКОРД НА 10 000 МЕТРА НА ОТКРИТО

Добричлийката Милица Мирчева продължава със силните си изяви на атлетическата писта. Тя подобри националния рекорд на 10 000 метра на открито, след като пробяга дистанцията за 32:30.07 минути на състезание в Станфорд, Калифорния. С това постижение добруджанката зае 15-о място на турнира Stanford Invitational, информира bgathletic.com. Досега рекордът се държеше от Даниела Йорданова, която на 28 май 2006 година пробяга разстоянието за 32:40.23 минути на Националния стадион “Васил Левски” в столицата.

Новата национална рекордьорка на България в бягането на 10 000 метра беше изключително щастлива от постигнатия резултат. “Дълги години мечтаех за национален рекорд при жените и най-накрая и това стана реалност. От 2015 година насам исках да пробягам 10 000 м успешно, но това е дисциплина, която изисква много труд и постоянство. Най-накрая всичко си дойде на мястото и успях да направя нов национален рекорд за жени на 10,000 м (32:30.07). Нещата определено не се случват винаги плавно и бързо, но когато човек наистина иска нещо, трябва да бъде търпелив и да чака своя момент”, коментира от САЩ Мирчева националния си рекорд.

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАВЪРШИХА НА ВТОРО МЯСТО

Отборът на Добруджа завърши с победа редовния сезон в „А” РХГ. В мач от последния кръг момчетата на Георги Андреев се наложиха над Фрегата (Бургас) с 26:20. С успеха си в зала „Русалка” добруджанци си гарантираха второто място в края на редовния сезон, което им дава домакинско предимство в предстоящите полуфинални плейофи.

„Жълто-зелените” започнаха силно срещата и през първото полувреме бяха пълни господари на терена. А почивката дойде при резултат 13:6. През втората част мачът вървеше гол за гол и домакините безпроблемно записаха 13-ата си победа в първенството. Най-резултатен за добруджанци бе Пресиян Русенов с 6 гола. Стефан Ефтимов вкара 5, по 4 пъти във вратата на Фрегата се разписаха Стилиян Стоянов и Йордан Михайлов, Михаил Нейчев отбеляза 3, Александър Димитров реализира 2 попадения, а Илиян Денев и Явор Николов добавиха по 1 гол.

В края на тази седмица започват плейофите в мъжката „А” хандбална група, в които най-добрите четири отбора ще си оспорват титлата и медалите. В полуфиналната серия се играе до две победи от три мача. Първите срещи са на 6 април, събота, когато в зала „Русалка” ще гостува третият в класирането – Чардафон (Габрово). Втората среща ще е на 13 април в Габрово, а ако се стигне до трети двубой, той ще е на 26 април в Добрич.

СУПЕР БОБО И ПАНАТИНАЙКОС ЗАВЪРШИХА С ДРАМАТИЧНА ПОБЕДА РЕДОВНИЯ СЕЗОН В ГЪРЦИЯ

Волейболният национал Боян Йорданов и неговият Панатинайкос (Атина) завършиха с драматична победа в редовния сезон на гръцката Волей лига. “Детелините” направиха изключително труден обрат от 0:2 до крайното 3:2 (20:25, 21:25, 25:22, 25:20, 27:25) като гости на Кифисиас (Кифисия) в мач от последния 22-и кръг.

По този начин Панатинайкос завърши на 3-о място в крайното класиране с 37 точки след 13 победи и 5 загуби. Кифисия пък остана 6-и с 26 точки след 9 победи и 9 загуби. Така двата тима ще играят един срещу друг в 1/4-финалните плейофи, като Йорданов и компания ще имат домакинското предимство заради по-предното си класиране. Ще се играе до 2 победи от 3 мача, а първата среща ще бъде в сряда (3 април).

Супер Бобо игра до четвъртия гейм за ПАО и се отчете с 10 точки (43% ефективност в атака). Най-полезен пък беше Александрос Раптис със страхотните 30 точки (2 блока, 4 аса, 62% ефективност в атака и 28% позитивно посрещане). За домакините от Кифисия канадецът Тейлър Хънт приключи с 22 точки.

КРАСИ АНЕВ СПЕЧЕЛИ ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО НА 15 КИЛОМЕТРА

Красимир Анев спечели първото място в индивидуалната дисциплина на държавното първенство по биатлон, което завърши на Белмекен. Състезателят на клуб „Боровец” измина съкратеното трасе от 15 км за 34:32.2 минути и допусна четири грешки в четирите стрелби. Анев е европейски шампион в индивидуалната дисциплина от шампионата в Минск (Беларус) през февруари. Втори завърши Владимир Илиев от клуб „Аякс”, световен вицешампион в тази дисциплина, с пет пропуснати мишени и време 34:52.4 минути. Бронзовото отличие спечели Димитър Герджиков (Чепеларе) с три грешки и 34:57.9 минути.

При жените шампионка в късата индивидуална дисциплина от 12.5 км стана Даниела Кадева (клуб „Банско”). Тя измина трасето за 35:18.8 минути с четири сгрешени мишени. Втора е Емилия Йорданова („Амбарица”) с три грешки и време от 35:38.2 минути, а трета завърши Дафинка Коева („Банско”) със седем пропуска в стрелбата и 37:35.6 минути.

ХЕЛЪН ОБИРИ С ИСТОРИЧЕСКИ СВЕТОВЕН ТРЕБЪЛ

Кенийката Хелън Обири, актуалната световна шампионка на 5000 метра, постигна исторически световен требъл. Тя триумфира при жените на първенството на планетата по кроскънтри в Аархус (Дания). С тази своя победа Обири стана първата жена в историята, която държи световните титли за жени в зала, на открито и на кроскънтри.

Обири измина дистанцията от 10.24 км за 36:14 минути. Тя изпревари с 2 секунди етиопката Дера Дида, а двукратната световна шампионка по кроскънтри за девойки до 20 години Леценбет Гиди (Етиопия) спечели бронзовия медал с 36:24 минути.

БАРТИ СРАЗИ ПЛИШКОВА НА ФИНАЛА В МАЯМИ

Ашли Барти постигна най-големия успех в кариерата си, след като победи Каролина Плишкова със 7:6(1), 6:3 във финала на турнира в Маями. Австралийката триумфира след близо 100 минути игра.

Плишкова елиминира Симона Халеп в предишния кръг и започна уверено финала, повеждайки с 3:1. Постепенно обаче 12-ата поставена повиши нивото си и с мощни сервиси успя да изравни резултата и да докара сета до тайбрек. В него ключовият момент бе една изключителна къса топка, след която Барти доминираше напълно и със 7:1 точки поведе със сет напред.

Това допълнително вдъхна увереност на 22-годишната бивша състезателка по крикет, която във втория сет използваше перфектно мощния си форхенд. Тя проби първа, а на свой сервис даде едва 2 точки на съперничката. В крайна сметка втори пробив узакони успеха на Барти, който донесе четвърта WTA титла. По този начин австралийката си осигури и първо влизане в топ 10 на света, където през следващата седмица ще бъде под №9.

 

SN 6