„СОФИЙСКИ СОЛИСТИ“ ОТКРИХА 13-ИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ДНИ НА КЛАСИКАТА“ В БАЛЧИК

0
346

Музикалният фестивал „Дни на класиката“ в Балчик бе открит от Камерен състав „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров.

Предвиденото гостуване на музикантката Виви Василева (ударни) като солист не се състоя, по здравословни причини. Тя е пристигнала на Летище Варна, след което с техниката и инструментите си е пътувала до Балчик, но се е почувствала зле и с организаторите са взели решение появата й на сцената да се отмени, съобщи за БТА Сава Тихолов – началник отдел „Култура, протокол и връзки с обществеността“ в Община Балчик.

Кметът на града Николай Ангелов откри фестивала, подчертавайки, че това е тринадесетото му поредно издание, по традиция в последната седмица на месец юли. „Нито ковид, нито икономическата или друга криза успяха да ни спрат да провеждаме „Дни на класиката“, каза той и пожела на гостите на събитието да слушат прекрасните изпълнители и да се радват на хубаво време.

„Софийски солисти“ направиха музикална разходка из европейските столици Виена, Берлин, Мадрид, Лондон, Букурещ и София – с произведенията „Дивертименто в ремажор“ от Моцарт; Сюитата „Дон Кихот“ от Телеман; Сюита „Свети Павел“ от Холст; „Навара“ от Сарасате; „Румънски танци“ от Барток, Танц от Марин Големинов. Като бис оркестърът изпълни Обливион на АсторПиацола.

Фестивалът „Дни на класиката“ в Балчик продължи с концерт на Български камерен оркестър – Добрич с гост-диригент младата Светлана Галианова.

На 28 юли предстои гостуване на солисти и оркестър на Държавна опера Варна с гост-диригент Найден Тодоров, а Държавна опера Бургас, предвождана от Йордан Дафов, ще покаже представлението си „Ах, този мюзикъл“ с Еделина Кънева, Орлин Павлов и Орлин Горанов на 30 юли.

Днес публиката ще може да види спектакъла „Curiosas по време на романтизма“ на пианистката Надежда Цанова, с участието на актрисата Йоана Буковска-Давидова и балетистите Веса Тонова и Росен Канев, съобщи за БТА Валентина Добринчева.