Смяната на външнополитическия курс на Аржентина и отношенията с България бяха сред дискутираните теми на кръгла маса в София

0
2



Смяната на външнополитическия курс на Аржентина след президентските избори в страната беше сред акцентите на кръгла маса на тема „Укрепване на сътрудничеството и взаимоотношенията на приятелство между България и Аржентина в контекста на съвременната геостратегическа ситуация“, която се проведе в резиденцията на посланика на Аржентина в България.

Посланикът на Аржентина у нас Алехандро Зотнер Майер подчерта значението на сътрудничеството с отделните държави.

По отношение на политиката на страната, той отбеляза, че Аржентина се е ориентирала да бъде глобален партньор на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), както и да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Също така отбеляза, че страната е избрала да не е част от БРИКС, както и да оказва помощ на Украйна и Израел.

Президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси подчерта, че отношенията между България и Аржентина имат дълга история. Той отбеляза и партньорството по отношение на мисиите в Антарктида.

Контраадмиралът и модератор на кръглата маса Марсело Тарапов посочи, че в Аржентина са се случили много неща. Стойността на Атлантическия океан е капитал за много държави, отбеляза той в контекста на ролята и сътрудничеството на НАТО. Според него отношенията на Аржентина и България чрез Военноморските сили са път към обмяна на опит по отношение на подготовката на военни кадри и съответно стъпка напред към НАТО. След много години на икономическа слабост, можете да си представите че нашата флотилия не е в добро състояние, подготовката също. Нуждаем се от това да обновим начина, по който обучаваме нашите хора, каза още той.

 

 

/БИ/



Източник БТА