И трите крайморски общини в Добричка област спазват ритуалите на Богоявление и организират ритуали по вадене на Светия кръст от водите на Черно море.

Ритуалът в Шабла ще започне в 09.00 ч. с църковна служба в храм „Св. Харалампий“, а в 10.30 ч. на брега на къмпинг „Добруджа“ край нос Шабла  и край село Дуранкулак смелчаци ще се хвърлят във водата, за да извадят кръста. Част по-късно, на плажа край село Крапец, ритуалът ще се повтори. От 12:30 часа във Военното поделение – Шабла ще бъдат осветени бойните знамена. Областният управител Красимир Кирилов ще бъде гост на Община Шабла и ще присъства на Богоявленските ритуали.

По традиция литийно шествие повежда свещеници и миряни в Балчик от храмовете „Света Пребодобна Петка Търновска“ и „Великомъченик Георги Победоносец“, където денят ще започне с тържествени служби. Процесията с хоругви ще стигне до Морската гара, където ще бъде отслужен Велик водосвет за здраве и благоденствие. Ритуалът по вадене на кръста започва в 12 часа.

Община Каварна също ще спази традицията, отбелязвайки Йордановден със спасяване на богоявленския кръст на Буна 2 в Морска зона – Каварна,  от 11 часа. Минути преди смелчаците да се хвърлят в ледените води за светото разпятие, ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие.

Всеки над 18-годишна възраст може да се запише за участие в ритуала при отец Василий в храм „Успение Богородично“ или на място преди литургията, съобщават от общината.

Кръстът, който Божиите служители хвърлят във водата, е винаги дървен. Най-често той се прави от орехово или липово дърво, защото са податливи на дърворезба. Ако кръстът е метален, може да нарани някого от мъжете, които искат да го хванат, а ако се изгуби, ще остане завинаги във водоема. НДТ