Парламентарните избори в България, които трябва да се проведат през март 2021 г., може да бъдат отложени заради коронавируса, прогнозираха източници на Lupa.bg. Развитието на подобен политически сценарий идва на дневен ред след вчерашния извънреден брифинг на здравния министър проф. Костадин Ангелов и на НОЩ, на който стана ясно, че държавата се затваря за втори път тази година.

Подобно на много държави в Европа и по света България влиза в пореден локдаун от петък, като се затварят всички заведения, училища, университети, детски градини и ясли, нехранителни магазини, забраняват се вътрешните и външните екскурзии.

Редовният мандат на 44-то Народно събрание изтича на 26 март 2021 г., като той може да бъде удължен в случай на война или друго извънредно събитие или съкратен по решение на самия парламент или при невъзможност за съставяне на правителство. Изборите трябва да бъдат проведени до два месеца след разпускането на парламента, който би трябвало да се разпусне през януари.

Днес здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви официално, че иска правителството да удължи извънредна обстановка с 4 месеца – т.е. до края на март 2021 г. По време на пресконференцията в Министерския съвет днес здравният министър плахо отрече да се работи в посока отлагане на изборите за Народно събрание, всъщност във въздуха витае точно този въпрос. Защото как тогава ще бъде разрешено струпването на хора в избирателните секции, ако страната се намира в извънредна епидемиологична обстановка.

Ако подобен краен сценарий се осъществи това означава, че на практика коалиционното правителство на Бойко Борисов може да остане на власт поне до есента на 2021 г., въпреки продължаващите близо 140 дни бунтове срещу кабинета. Подобен сценарий предвижда изборите за НС да са през лятото или есента на следващата година, което ще гарантира оставането на премиера в МС до края на 2021 г.

Източници на Lupa.bg довериха, че отлагането на изборите може да бъде поискано от НОЩ под предтекст да се опази живота на гражданите като цяло и на всички, ангажирани с изборния процес – от членовете на секционните избирателни комисии до хората в ЦИК и в общините. А в един момент може и да се окаже, че заради многото заразени няма кой да брои бюлетините по места. И тъй като се очаква пандемията да затихне в края на пролетта властите ще представят нещата така, че в името на здравето изборите да бъдат през есента, прогнозират политтехнолози.

Сценарият на управляващите обаче може шумно да се провали и нещата да претърпят друго развитие – народът да се разбунтува и да свали властта предсрочно.

https://lupa.bg

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА